Hlavní obsah

Pozdrav od Putina? Navalného spolupracovníka Volkova v Litvě napadli kladivem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilnius
Aktualizováno

Ruský opoziční představitel Leonid Volkov, který spolupracoval s nedávno zemřelým lídrem ruské opozice Alexejem Navalným, byl napaden u svého domu. Oznámili to nejprve Navalného spolupracovníci Kira Jarmyšová a Ivan Ždanov, útok později na videu po propuštění z nemocnice potvrdil sám Volkov, který oznámil, že ve svých aktivitách nepoleví. Napadení se odehrálo v Litvě.

Policie zasahuje na místě útoku na Volkova.Video: Reuters

 
Článek

„Chtěli ze mě udělat fašírku – muž mě napadl kladivem přímo na dvoře před domem a udeřil mě 15krát do nohy. Noha přitom kupodivu zůstala nedotčená. Chůze bolí, ale prý to není žádná zlomenina, ale mám zlomenou ruku. Je to lukrativní byznys. Hlavní je, že budeme pracovat a nevzdáme se,“ oznámil Volkov na videu natočeném po útoku.

Dodal, že podle něj šlo o „typický, charakteristický, gangsterský pozdrav od Putina z gangsterského Petrohradu“.

Foto: Gerhard Mey, Reuters

Leonid Volkov, poradce zesnulého Alexeje Navalného

„Poledne proti Putinovi.“ Vdova po Navalném svolává na den voleb protest

Volby

Vilnius viní Moskvu

Litevská kontrarozvědka podle Reuters uvedla, že napadení Volkova pravděpodobně zorganizovalo a provedlo Rusko a to nejspíš v souvislosti s ruskými prezidentskými volbami o nadcházejícím víkendu. Je pravděpodobné, že útok byl „operací organizovanou a provedenou Ruskem“, cituje z oficiálního sdělení litevských zpravodajských služeb agentura AFP.

Litevský prezident Gitanas Nauséda řekl, že útok byl zjevně dopředu plánován a zapadá mezi další provokace namířené proti jeho zemi. „(Ruskému prezidentovi Vladimiru) Putinovi mohu vzkázat jen jedno: Nikdo se vás tady nebojí,“ řekl litevský prezident. Dodal, že úřady případ vyřeší a snad dopadnou viníky.

Volkov zároveň vyzval k účasti na protestu s názvem „Poledne proti Putinovi“, které opozice plánuje na 17. března během ruských prezidentských voleb.

Útok na Volkova nyní vyšetřuje protiteroristická jednotka litevské policie, pachatele stále hledá. Už v úterý litevská policie informovala, že k útoku na Volkova došlo ve 22:06 tamního času na okraji Vilniusu, napsal ruský exilový web Meduza.

Litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis označil zprávu o útoku na Volkova za „šokující“ a vzkázal, že pachatelé se podle něj budou za svůj čin zodpovídat.

O činu jako první v úterý informovali Navalného spolupracovníci. „Volkova právě napadli před jeho domem. Někdo mu rozbil okénko u auta, nastříkal mu slzný plyn do očí a potom ho začal mlátit kladivem,“ napsala už v úterý na sociální síti X Navalného mluvčí Kira Jarmyšová.

Ivan Ždanov zveřejnil na platformě Telegram fotografie, na nichž je vidět Volkov se zakrvácenou hlavou, zkrvavená noha a automobil s rozbitým okénkem. „Napadení se odehrálo poblíž jeho domu, bili jej kladivem přes nohy, zasáhli i ruce,“ napsal další Navalného spolupracovník Ivan Ždanov.

Později připojil fotografii muže, kterého záchranáři na nosítkách odnášejí do sanitky, Volkov později oznámil, že byl propuštěn domů.

Volkov je bývalý koordinátor Navalného sítě regionálních štábů. Navalnyj zemřel minulý měsíc v ruské věznici a jeho spolupracovníci za smrt činí zodpovědného ruského prezidenta Vladimira Putina.

Foto: Mindaugas Kulbis, ČTK/AP

Policisté prohledává oblast poblíž domu Leonida Volkova, blízkého spolupracovníka zesnulého vůdce ruské opozice Alexeje Navalného, v litevském Vilniusu

Foto: Mindaugas Kulbis, ČTK/AP

Policisté hlídkují v oblasti poblíž domu Leonida Volkova

Zabil ho Putin, ruským úřadům nevěříme, vzkázal Navalného tým

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám