Hlavní obsah

„Poledne proti Putinovi.“ Vdova po Navalném svolává na den voleb protest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Julija Navalná, manželka zesnulého ruského opozičníka Alexeje Navalného, vyzvala obyvatele Ruska, aby v poslední den prezidentských voleb 17. března ve 12:00 (10:00 SEČ) přišli všichni najednou do volebních místností projevit nesouhlas s režimem ruského prezidenta Vladimira Putina. Navalná to uvedla na síti X ve videu, jehož přepis poskytl nezávislý web Meduza.

Foto: Julija Navalná/Síť X/Screenshot

Julija Navalná při videoposelství vyzývajícím k Poledni proti Putinovi

Článek

„Musíme využít den voleb, abychom ukázali, že jsme tady a že je nás hodně. Že jsme stateční, skuteční a živí lidé a že jsme proti Putinovi. Musíme přijít do volební místnosti ve stejný den a ve stejnou dobu - 17. března v poledne,“ uvedla podle Meduzy ve videu Navalná.

Vdova po ruském opozičníkovi dále uvedla, že vůbec nezáleží na tom, koho budou lidé volit. „Kromě Putina. Můžete svůj volební lístek klidně znehodnotit. Můžete na něj napsat velkými písmeny ‚Navalnyj‘. A pokud nevidíte žádný smysl v tom, abyste volili, můžete se prostě dostavit a stát ve volební místnosti a pak se otočit a jít domů,“ uvedla dále žena ruského opozičníka.

Navalná, jejíž manžel 16. února zemřel v ruské trestanecké kolonii Polární vlk, dále uvedla, že ruské prezidentské volby jsou „naprosto falešné“. „Putin si určí, zda dostane 80 procent nebo i 180 procent. Ale i tak můžete tyto takzvané volby využít proti němu. Využít je k dosažení našich cílů,“ sdělila.

Podle Navalné k akci „Poledne proti Putinovi“ vyzýval i sám zesnulý opozičník. „Proto je pro mě osobně tak důležitá. Vyzývám všechny, aby přišli uctít jeho památku. Alexej napsal, že taková celonárodní protestní akce, která se bude konat nejen v každém městě, ale v každé čtvrti každého města, se mohou zúčastnit miliony Rusů a další desítky milionů ji uvidí,“ uvedla dále Navalná a vyzvala všechny Rusy, aby její poselství sdíleli s cílem dostat ve stejnou hodinu do volebních místností co nejvíce lidí.

Akce je svolána právě na den voleb, protože její svolavatelé předpokládají, že policie nebude zasahovat proti lidem, kteří přišli volit jen proto, že jich přišlo příliš mnoho.

Ruské prezidentské volby budou tentokrát poprvé třídenní a konat se budou od 15. do 17. března. Všeobecně se očekává vítězství současného ruského prezidenta Vladimira Putina (71), který by si tak měl zajistit další setrvání v Kremlu až do roku 2030.

„Ne válce!“ Pohřeb Navalného se proměnil v demonstraci proti konfliktu na Ukrajině

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám