Hlavní obsah

Potřebujeme nové evropské lídry, prohlásil Orbán v Bruselu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarský premiér Viktor Orbán prohlásil, že současní evropští lídři neberou lidi vážně a že kvůli tomu EU potřebuje nový Evropský parlament. Orbán to uvedl ve středu večer na setkání s protestujícími zemědělci v Bruselu. V tomto belgickém městě se ve čtvrtek koná summit EU, na němž se všichni evropští lídři shodli na další finanční podpoře Ukrajiny.

Viktor Orbán přišel za farmáři demonstrujícími před Evropským parlamentem.Video: Reuters

 
Článek

„Můžeme mluvit o migraci, válce nebo o Ukrajině, o čemkoli. Hlas lidí z ulice neberou lídři vážně,“ prohlásil ve středu Orbán, na něhož odkazuje agentura Reuters.

„V červnu se konají evropské volby. Potřebujeme nový Evropský parlament. Musíme najít nové vůdce, kteří budou skutečně zastupovat lidi. To je jediné východisko,“ dodal dále maďarský premiér.

Belgičtí zemědělci, jejichž protestu se Orbán ve středu zúčastnil, tvrdí, že nedostávají dostatečné platy, ničí je daně a ekologická pravidla a čelí nekalé konkurenci ze zahraničí. Vyzývají proto evropské lídry, aby jim více pomohli, píše agentura Reuters.

Protest se konal na náměstí před Parlamentem Evropské unie, které zaplnily traktory a kde zemědělci rozdělávali ohně. Několik z nich na budovu házelo vajíčka. Belgická policie odhaduje, že hlavní dopravní tepny v Bruselu zablokovalo zhruba tisíc traktorů.

Orbán kapituloval, EU se jednomyslně shodla na pomoci Ukrajině

Evropa

„Buď jsi s námi, nebo ne“

Orbán se na setkání objevil před summitem EU, kde se evropští lídři včetně maďarského premiéra jednomyslně shodli na vyčlenění dalších 50 miliard eur na pomoc Ukrajině.

Polský premiér Donald Tusk před čtvrtečním summitem uvedl, že se Maďarsko musí rozhodnout, zda je součástí komunity, nebo ne. Podle něj neexistuje únava z Ukrajiny, jak se často říká, ale únava právě z maďarského premiéra.

„Jestli bude Orbánova pozice v Evropě dominovat, Ukrajina prohraje,“ dodal nový šéf polské vlády. Otázka pomoci Kyjevu je podle Tuska otázkou celoevropské bezpečnosti.

„Musíme ukázat jednotu. Viktor Orbán si musí být vědom toho, že bude zodpovědný za černý scénář, který může nastat kvůli jeho hře,“ řekl novinářům polský ministerský předseda.

„Ode mě uslyší: Buď jsi s námi, nebo ne. Hra končí,“ dodal. Tusk zdůraznil, že jeho země má spoustu problémů, které musí nyní řešit, a ne se jen „stále zabývat maďarským premiérem a jeho proputinovským postojem“.

Podle německého kancléře Olafa Scholze musí být všech 27 zemí připraveno „dát Ukrajině, co potřebuje, aby se mohla bránit“. V této souvislosti Scholz zmínil i potřebu zvýšit vojenskou pomoc Kyjevu. Nezmínil však, že již celou řadu měsíců Ukrajina Německo prosí o dodávky raket Taurus, které Scholz Ukrajině stále odmítá poskytnout.

Unijní země by ve čtvrtek měly jednat i o zvýšení prostředků v takzvaném Evropském mírovém nástroji (EPF) o pět miliard eur (asi 124 miliard korun) s tím, že by tyto peníze měly být určeny právě pouze na vojenskou pomoc pro Ukrajinu. Server Politico už dříve napsal, že s posílením této pomoci souhlasí nakonec i Maďarsko, nicméně za podmínky, že jeho příspěvek půjde na „nesmrtící vybavení“.

Řím protestuje proti Maďarsku kvůli zacházení s italskou občankou

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám