Hlavní obsah

Poslední debata před polskými volbami: Favorité se nevyznamenali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Mateusz Morawiecki (PiS) se místo věcných argumentů věnoval spíše útokům na opozici, Donald Tusk (PO) zase nebyl schopen adekvátně reagovat, vítězem debaty lídrů před polskými parlamentními volbami se tak stali zástupci menších stran. Ty by mohly být jazýčkem na vahách při sestavování povolebních koalic.

Foto: Profimedia.cz

Donald Tusk hovoří během předvolební debaty přenášené na velkoplošnou obrazovku.

Článek

První a zároveň poslední debata lídrů šesti stran a koalic před nedělními volbami v polské provládní televizi TVP se uskutečnila v pondělí večer a měla nečekaný průběh.

„Překvapivě v ní neuspěli současný ani bývalý premiér Mateusz Morawiecki a Donald Tusk. Oba byli slabí, Občanská platforma (PO) ani Právo a spravedlnost (PiS) si nepomohly,“ komentoval debatu server onet.pl.

Milion lidí vyrazil do ulic Varšavy na demonstraci proti vládě

Zahraniční

Lídři největších stran se totiž až příliš často vzájemně napadali a z jejich úst zaznělo jen málo věcných vyjádření. „Tuskovo vystoupení bylo rozčarováním v tom smyslu, že když jde do jámy lvové, tak musí být připravený na různé triky. Otázky, které dostával, sice byly nezpochybnitelně tendenční, současně však tak hloupé, že pro zkušeného politika, jakým je, by mělo být snadné si s nimi poradit,“ uvedl v komentáři onet.pl.

Kaczyńského nahradil Morawiewcki

Nevlídné komentáře schytal i premiér Morawiecki, který v předvolebním televizním klání nahradil šéfa PiS Jaroslawa Kaczyňskeho. Ten zřejme vytušil, že debata, v níž bylo na odpovědi na šest otázek striktně vyhrazených dohromady šest minut, není pro něj to pravé. V čase debaty se vydal do malého města Przysucha v Mazovském vojvodství.

Na otázky ohledně migrace, důchodového věku, sociálních dávek či nezaměstnanosti Morawiecki v podstatě neodpověděl a místo toho intenzivně kritizoval Tuska. „V případě, že by se PiS nepodařilo po volbách sestavit vládu, stane se kvůli špatnému výkonu v debatě právě on obětním beránkem,“ poznamenal v komentáři list Rzeczspolspolita.

Televizní debaty se ještě zúčastnily čtyři menší strany - centristická Třetí cesta, Levice, krajně pravicová Konfederace a hnutí Nestraničtí aktivisté místních samospráv.

Jejich zástupci podali mnohem lepší výkon. První tři ze zmíněných stran mají v průzkumech podporu kolem 10 procent, posledně jmenované hnutí kolem tří procent.

Vládní strana PiS má podle posledních průzkumů podporu asi 34 procent voličů, opoziční PO kolem 30 procent. Jak volby dopadnou, bude jasné v neděli 15. října.

Polské parlamentní volby 2023: Vše, co potřebujete vědět

Volby

Polsku by podle netradičního průzkumu nejvíce prospěla Tuskova Občanská platforma

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám