Hlavní obsah

Polsku by podle netradičního průzkumu nejvíce prospěla Tuskova Občanská platforma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Výsledky netradičního průzkumu s otázkou, která strana by nejvíce prospěla Polsku, zveřejnil týden před parlamentními volbami deník Rzeczpospolita. Překvapivě v něm vyhrála liberální Občanská platforma (PO) bývalého polského premiéra a předsedy Evropské rady Donalda Tuska.

Foto: Rafal Oleksiewicz, ČTK/AP

Donald Tusk

Článek

V průzkumu agentury SW Research, které se účastnilo 800 respondentů starších 18 let, označilo vládu opoziční PO za nejprospěšnější pro zemi 29,1 procenta.

Pouze 19 procent dalo přednost současné vládní konzervativní straně Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského, která několik měsíců vede všechny předvolební průzkumy v zemi, uvedl polský deník.

Výrazně méně, 11 procent respondentů, vidí v čele průzkumu prospěšnosti pro Polsko vládu opoziční Nové levice. Za nimi se umístily krajně pravicová Konfederace a liberálně zemědělská koalice Třetí cesta, které za nejprospěšnější shodně uvedlo 6,8 procenta respondentů.

Pouze 2,5 procenta dotázaných za nejlepší vládu pro zemi považuje nestranické představitele samospráv. „Až 22 procent respondentů se nedokázalo k otázce vyjádřit,“ dodal k průzkumu deník.

Polsko čekají volby do Sejmu a Senátu v neděli 15 října. Součástí voleb bude také referendum, jeho tématem jsou migrace a důchody.

Polské parlamentní volby 2023: Vše, co potřebujete vědět

Volby

Milion lidí vyrazil do ulic Varšavy na demonstraci proti vládě

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám