Hlavní obsah

Milion lidí vyrazil do ulic Varšavy na demonstraci proti vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva týdny před parlamentními volbami v Polsku se v neděli v centru Varšavy konala předvolební demonstrace stoupenců opozice, na kterou přišel podle odhadů milion lidí. Akce odstartovala přesně v poledne a lídr opoziční Občanské platformy (PO) Donald Tusk ji pojmenoval Pochod milionu srdcí.

Demonstrace v PolskuVideo: Reuters

 
Článek

„Není to pochod jedné strany, ale všech lidí, kteří chtějí žít v lepším Polsku bez lži, nenávisti a zlodějen,“ prohlásil Tusk, když Poláky vyzýval k účasti na této manifestaci. „Nepřipusťme, aby demokracie zemřela, a postavme se proti těm, kteří nám každý den, kousek po kousku, berou svobodu,“ dodal Tusk podle serveru Onet.pl.

Za poslední čtyři měsíce je to podruhé, co Tusk vyzval spoluobčany, aby se „pustili do boje se zlem, neustálým omezováním nezávislosti soudní moci a potlačováním menšin, především členů skupin LGBT“. „A také proti těm, kdo porušují i další evropské hodnoty jako pluralita médií či akademické svobody,“ dodal Onet.pl.

Foto: Maciek Jazwiecki/Agencja Wyborcza, Reuters

Pochod milionu srdcí ve Varšavě

Podle mluvčí varšavské radnice Moniky Beuthové jde o největší demonstraci v historii polské metropole.

Polské parlamentní volby 2023: Vše, co potřebujete vědět

Volby

Jestliže se letos 4. června protestního pochodu Varšavou zúčastnilo kolem půl milionu lidí ze všech koutů Polska nespokojených s vládou strany Právo a spravedlnost (PiS), tak tuto neděli jejich počet překročil milion, napsal server wp.pl. „Je to v posledních letech jedna z největších demonstrací v Evropě, demonstrací, která prospěje celé polské opozici,“ připomněl server nedělní vyjádření Tuska.

„Nikdy jsem nevěřil, že se tady shromáždí tak obrovské davy lidí v nelehkých časech, které v Polsku prožíváme. Když vidím to moře srdcí, ty stovky tisíc usměvavých tváří, uvědomuji si, že se nemožné stává možným. Dnes nastává zásadní změna, je to signál velké obnovy Polska,“ uvedl Tusk podle týdeníku Wprost.

Foto: Rafal Oleksiewicz, ČTK/AP

Vůdce polské opozice Donald Tusk

Týdeník napsal, že podle průzkumu agentury UCE Research si téměř 40 procent Poláků myslí, že úspěšný Pochod milionů srdcí změní výsledek nastávajících voleb ve prospěch opozice. Opačný názor má každý třetí dotázaný.

Výsledky průzkumů veřejného mínění ale nejsou pro opoziční PO příliš optimistické, i když je nutné Tuskovi přiznat, že v posledních dnech je iniciativa na jeho straně, komentoval dění v Polsku týdeník. „Režim, jaký v Polsku zavedl během dvou volebních období Kaczyňského PiS, se ale dá sotva odstranit za jeden den. Až se tak ale stane, tak rychle se k moci nevrátí,“ uvedl komentátor Jan Hartman.

Kaczyńského PiS v průzkumech vede před Tuskovou partají

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám