Hlavní obsah

Polský premiér Tusk vyráží lidem dech upřímností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Donald Tusk (66), staronový polský premiér (byl jím i v letech 2007 až 2014), nepatří u našich severních sousedů k tuctovým politikům. Vystudovaný historik, uznávaný Evropan, zdatný publicista a celoživotní fotbalista je znám svou otevřeností, kterou mnohdy vyráží lidem dech.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Nový polský premiér Donald Tusk

Článek

Minulý rok v knížce s názvem Szczerze (Upřímně) o sobě napsal, že dětství prožil v chudobě na polském severu a hrozně se bál otce.

„Všichni moji kamarádi od otců dostávali výprask, ale ten můj, povoláním truhlář, mě bil častěji a silněji. Jen jednou v roce, na Štědrý den, se pokoušel být mírnější, ale vůbec mu to nešlo. Byl to přísný cholerik, a zřejmě i proto mě tak horlivě trestal. Mohl jsem si akorát tak vybrat, jestli chci, aby mi nařezal tenkým, nebo širším páskem z jeho kalhot,“ dodal.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Polský prezident Andrzej Duda a nový premiér Donald Tusk společně ukazují listinu se složením nové vlády

Tusk, který má s manželkou Malgorzatou dospělého syna Michala a dceru Katarzynu, na ně nikdy nevztáhl ruku a stejně se chovají i oni ke svým potomkům.

„Když můj otec v 1972 roce zemřel, končil jsem základní školu a pocítil velkou úlevu. Dodnes se za to stydím,“ vzpomínal.

V Polsku se ujímá moci dosavadní opozice

Evropa

V dětství, ale i později se jim s matkou a sestrou Soňou nežilo snadno. Ještě během vysokoškolského studia se oženil, ale protože neměli z čeho žít, našel si zaměstnání ve firmě, která natírala v Gdaňsku a okolních městech tovární komíny. „Také prodával na ulicích pečivo, prostě bral každou práci,“ napsal o něm server plejada.pl.

Nade vše miloval a stále miluje fotbal. Nezávisle na tom, zda byl v Polsku, nebo předsedou Rady Evropy v Bruselu, jestli prší, mrzne, nebo je horko, hraje ho minimálně jednou týdně.

„Pokud bych se nestal politikem, jistě bych byl profesionálním fotbalistou nějaké nižší soutěže, protože moc talentovaný jsem nebyl,“ připomíná Tuskova slova plejada.pl.

Vývoj v Polsku nabral na obrátkách. Za den má novou vládu s důvěrou

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám