Hlavní obsah

V Polsku se ujímá moci dosavadní opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Konzervativní Právo a spravedlnost (PiS) ztratilo v Polsku po osmi letech moc. Strana Jaroslava Kaczyńského sice 15. října vyhrála parlamentní volby v Polsku, ale na většinu nedosáhla. Kabinet premiéra Mateusze Morawieckého podle očekávání v pondělním hlasování v Sejmu nezískal důvěru dolní komory parlamentu. Dolní komora pak pověřila sestavením nové vlády lídra opozice Donalda Tuska.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Předseda Občanské koalice Donald Tusk

Článek

Pro pověření Tuska hlasovalo 248 poslanců. Sejm má celkem 460 poslanců.

V úterý 12. prosince má nový polský premiér představit v Sejmu jména ministrů a vládní program. Vzhledem k tomu, že v pondělí hlasovali pro Tuska všichni poslanci nových vládních koaličních stran, předpokládá se, že v Sejmu získá jeho vláda bez problémů většinovou podporu. Ve středu má Tuskův kabinet složit slib do rukou prezidenta Andrzeje Dudy, který už předem oznámil, že je připraven jeho vládu bez odkladu jmenovat.

Morawiecki tak obsadil vládní křesla pouze na dva týdny, tedy na nejkratší období po roce 1989, informovala stanice TVP. Přestože Právo a spravedlnost získalo ve volbách před dvěma měsíci ve 460členném Sejmu pouze 191 mandátů (minimální většina je 231), prezident Duda, jehož mateřskou stranou je PiS, trval na tom, že složením nové vlády pověří Mateusze Morawieckého, místopředsedu této strany.

Učinil tak přesto, že opoziční Občanská koalice (KO), středopravá Třetí cesta a Nová levice včas oznámily hlavě státu, že mají dohromady 248 hlasů, dohodly se na vytvoření povolební koalice i na společném kandidátovi na premiéra Donaldu Tuskovi.

Foto: Yves Herman, Reuters

Mateusz Morawiecki

Nejen Morawiecki, ale i další lídři jeho strany přitom neustále tvrdili, že PiS má ne na sto, ale až na 130 procent dostatečný počet potenciálních spojenců na vytvoření parlamentní většiny. Nic z toho však nebyla pravda. Ukázalo se to nakonec i po programovém prohlášení, ve kterém Morawiecki zdůrazňoval, jak obrovských úspěchů za uplynulá dvě volební období vláda PiS dosáhla.

Morawiecki předstírá, že skládá novou polskou vládu

Zahraniční

Představitelé všech opozičních stran podrobili vládu PiS tvrdé kritice. Zdůrazňovali přitom, že usilovala hlavně o zájmy partaje či svých přívrženců. Například na protestující ženy nesouhlasící s extrémně přísnou potratovou politikou vlády posílala policisty s obušky a slzným plynem. Kritizovali ji i za obrovské problémy ve zdravotnictví, školství či za sociální politiku. Všichni opakovali, že právě proto nepodporují vládu Morawieckého.

Pro kabinet Morawieckého hlasovalo 190 poslanců, proti bylo 266.

Polský prezident jmenoval novou vládu z PiS, šanci na důvěru nemá

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám