Hlavní obsah

Vývoj v Polsku nabral na obrátkách. Za den má novou vládu s důvěrou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva měsíce po parlamentních volbách v Polsku, kdy dnes již opoziční Právo a spravedlnost (PiS) jako by nechtělo pochopit, že prohrálo, nabral vývoj v zemi na obrátkách. V pondělí Sejm zvolil nového premiéra Donalda Tuska, který v úterý v dolní komoře parlamentu získal důvěru pro svůj kabinet, jenž ve středu ráno složí do rukou prezidenta Andrzeje Dudy slib. Vzápětí začne vykonávat svůj čtyřletý mandát.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Nový polský premiér Donald Tusk (vlevo) během přestávky v jednání Sejmu

Článek

Důvěru vládě dalo 248 poslanců, 201 bylo proti.

Ve více než dvouhodinovém projevu Tusk úterý uvedl, že „Polsko je stále rozdělenou zemí, které by alespoň v otázkách ochrany státních hranic a potřeb obyvatelstva mělo i mohlo být jednotné. Nová vládní koalice složená z Občanské koalice, Třetí cesty a Nové levice, které mají ve 460členném Sejmu 248 mandátů, bude o to usilovat od první chvíle,“ zdůraznil.

Vrátit Polsku jeho místo v Evropě

Zároveň vyjádřil přesvědčení, že Polsko pod vedením nové vládní koalice se v dohledné době vrátí na místo, které mu v Evropě patří.

„Každý, kdo podkopává postavení Polska v Unii, si hraje na izolaci. V komplikované situaci, jaká vládne na východních hranicích, však vystavují naši vlast velkému riziku. Už bylo dost šílené hry na osamocené Polsko,“ uvedl nový premiér. „Úkolem polské vlády je také odhodlaná pomoc Ukrajině, která se již 21 měsíců brání ruské vojenské agresi. Netřeba zapomínat, že útok na Ukrajinu je útokem na nás všechny,“ zdůraznil.

Od poslanců Práva a spravedlnosti dostal během řeči přes 200 otázek. Uvedl, že na ně odpoví písemně, že dnes to vzhledem k okolnostem není možné. Narážel na incident, který se v Sejmu odpoledne odehrál.

Krajně pravicový poslanec strany Konfederacja Grzegorz Braun hasicím přístrojem hasil v budově svícen zapálený při příležitosti židovského svátku chanuka. Ceremonie zapálení se konala v předsálí Sejmu. Poslanec ji komentoval jako akt talmudického kultu. Jeho čin vzbudil poprask. Hasicím práškem postříkal nejen sebe, ale i lidi, kteří se ceremonie účastnili.

Tusk není mým kandidátem na premiéra, vzkázal Polákům prezident Duda

Evropa

Polský poslanec způsobil skandál. Použil hasicí přístroj na chanukijiVideo: Reuters

Tusk věnoval část projevu i ženám, které postihl mimořádně přísný interrupční zákon platící v Polsku. „Urychleně se postaráme o to, aby v případě nezbytnosti mohly počítat s rychlou pomocí lékařů, aby se už nestávalo, že budou umírat kvůli jejich nečinnosti,“ řekl.

Nový premiér také slíbil, že vláda „rychle vyřeší protest polských dopravců na hraničních přechodech s Ukrajinou, tak aby byly spokojeny všechny zúčastněné strany“.

Polský poslanec způsobil skandál. Použil hasicí přístroj na chanukiji

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám