Hlavní obsah

Politika rozdělila Slovensko na dva nesmiřitelné tábory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratry Michala a Jána zavál osud do různých koutů Slovenska. Prvně jmenovaný, třiačtyřicetiletý grafik v reklamě, se usadil v rodinném domku poblíž metropole. O čtyři roky mladší agronom Ján našel domov ve vesnici kousek od Košic. Vídají se pravidelně, ale jedno téma však mezi nimi zůstává naprosté tabu – politika.

Foto: Facebook/Robert Fico

Bývalý premiér Slovenska Robert Fico

Článek

„Už se ani nehádáme, raději se řečem o volbách vyhýbáme, jak jen to jde,“ přiznává Ján.

„Vůbec mi nejde do hlavy, jak může být Janko tak zabedněný, tak prostoduchý. Copak už dočista zapomněl, jak si směráci notovali s mafií, jak si Fico udělal z milenky šéfporadkyni, jak se kradlo ostošest. A teď ještě hrozí, že nás předá jak na stříbrném podnose do Putinova vlivu,“ kroutí nevěřícně hlavou Michal.

A to nad tím, že bratr u uren podpoří stranu Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica.

Fico chce po volbách žalovat prezidentku Čaputovou

Zahraniční

Oba se však shodnou – hádky o politiku je odcizily. Už to mezi námi není jako dříve, připouštějí.

Ani Ján se netají tím, že bratrovi přestal rozumět. „Je to hodně kovaný sorošovec. Nemůže netušit, že nám sem Šimečka (předseda politického uskupení Progresivní Slovensko - pozn. autora) natahá všechny ty LBGT, migranty, zelené sebezničení, gender,“ myslí si Ján.

„Bude tak poklonkovat Bruselu, že prezidentka Zuzana Čaputová je proti němu euroskeptička. To si věru pomůžeme,“ mává znechuceně rukou.

Parlamentní volby na Slovensku 2023 v kostce

Volby

Rozrušená země

Čtyři dny před předčasnými parlamentními volbami je Slovensko rozdělené na dva nesmiřitelné tábory.

„Země potřebuje především stabilitu, kterou zabezpečí pouze zkušení politici. Nesmíme dát prostor opět nezkušeným amatérům, kteří dostali Slovensko za poslední roky do chaosu,“ říká Karol Otiepka z Banské Bystrice.

Sám bude proto 30. září volit stranu Ficův Směr. „Určitě i za něj se kradlo, ale Fico vedl stát pevnou rukou a lidé se cítili daleko bezpečněji. Teď máme vysoké ceny potravin, energií, po Slovensku se bez kontroly toulají stovky nelegálních migrantů a nikdo si neví rady,“ uvedl.

Michal Šimečka: Fico nabízí strach, my naději. Zvítězíme

Evropa

Pohyb skupinek lidí tmavší pleti si všiml také Igor Ferenčík z bratislavské čtvrti Vrakuňa.

„Večer když se vracím z odpolední směny, se necítím moc bezpečně. Je potřeba tomu učinit průtrž a policie by měla postupovat rázněji. Vláda tvrdí, že za to může Fico, ale na tolik nelegálních migrantů si za vlády Směru nepamatuji. Tady je potřeba silná ruka, proto budu volit Republiku,“ říká.

Mládí vpřed, říkají mnozí

Student Michal Schuster z Trnavy má z letošních voleb obavy.

„Matovič (expremiér a šéf hnutí OLaNO - pozn. autora) pomohl Ficovi, aby politicky vstal z mrtvých, a pokud bude na Slovensku opět vládnout Směr, svou budoucnost vidím v zahraničí. Mám pocit, že Slovensko nejde kupředu, ale vrací se zpět,“ kroutí nechápavě hlavou a ve volbách dá rozhodně svůj hlas hnutí Progresivní Slovensko.

Favoritem Aleny Tkáčikové z Košic je rovněž Šimečkovo uskupení. „Stále se točíme dokola a už je čas dát šanci mladým. Je mi rovněž moc sympatické, že polovinu kandidátky Progresivního Slovenska tvoří ženy,“ dodala.

Naopak František Kočiš z Brezna nechce o liberálech nic slyšet.

„Mám z nich husí kůži. Starají se o věci, které nejsou pro lidi důležité. A že Slováci pomalu nemají co do huby, je vůbec nezajímá. Navíc jsou mladí a nezkušení. Doufám, že je Fico porazí a sestaví stabilní vládu s Hlasem Petera Pellegriniho a Slovenskou národní stranou,“ řekl Kočiš.

Student Milan Ondrejka ze Senice nechápe, jak mohou být hlavním tématem kampaně migranti, milenky předsedy parlamentu Borise Kollára, práva LGBTI lidí a rozmnožení medvědů.

„Nechápu, že diskuse se točí kolem takových témat, ale o tom, že za našimi hranicemi zuří válka a slovenské zdravotnictví a školství jsou v zoufalém stavu, se vůbec nemluví,“ žasne Ondrejka.

U středoškoláků by Progresivní Slovensko Fica smetlo

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám