Hlavní obsah

Navalnyj byl pochován na Borisovském hřbitově v Moskvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský opozičník Alexej Navalnyj, který zemřel v trestanecké kolonii, byl v pátek pochován na moskevském Borisovském hřbitově. Rozloučení přihlížely tisíce lidí, kteří se shromáždili kolem rozestavěných zábran. Na místo dorazily i policejní hlídky a vozidla anton pro převoz zatčených. Úřady varovaly před nepovolenými shromážděními.

ŽIVĚ: Pohřeb Alexeje NavalnéhoVideo: AP, Reuters

 
Článek

Poté, co úřady rodině dopoledne vydaly Navalného tělo, zamířil pohřební vůz s tělem opozičníka do chrámu Ikony Matky Boží ve čtvrti Marjino na jihovýchodě Moskvy, kde proběhla krátká pieta. Následně rakev zamířila na Borisovský hřbitov, místo jeho posledního odpočinku.

Truchlící přicházejí k otevřené rakvi s tělem NavalnéhoVideo: AP

Navalného rakev do hrobu uložili za zvuků skladby My Way amerického zpěváka Franka Sinatry a hudby z amerického trháku Terminátor.

„Alexej považoval film Terminátor 2 (Den zúčtování) za nejlepší snímek na světě. Na jeho pohřbu zahráli hudbu z poslední scény,“ napsal na telegramu Navalného tým.

O průběhu pohřbu informovala na sociální síti X Navalného mluvčí Kira Jarmyšová. Přidala i video, které ukazuje, že se na místě shromáždily tisíce lidí. Vytvořili dlouhou frontu a skandovali Navalného jméno.

Davy lidí, kteří se přišly rozloučit s Navalným, skandovali jeho jménoVideo: Reuters

Navalného tým už dříve informoval o místě a čase pohřbu ruského opozičníka a vyzval, aby lidé přišli na místo předem. Jarmyšová napsala, že na pohřeb by měli přijít všichni, jimž záleželo na politické práci Navalného.

Účastnil se ho i současný vedoucí českého velvyslanectví v Moskvě Jiří Čistecký.

Policejní hlídky a vozidla anton pro převoz zatčených u Borisovského hřbitova v MoskvěVideo: Reuters

Policie před moskevským chrámem rozmístila kovové zábrany. V ulicích hlídkovala pořádková policie. Úřady varovaly před nepovolenými shromážděními.

Nepovolená shromáždění porušují zákon, uvedl Kreml k  Navalného pohřbu

Evropa
Foto: Uncredited, ČTK/AP

Příbuzní a přátelé vzdávají hold u rakve ruského opozičního politika Alexeje Navalného. V popředí v šedé bundě Navalného otec a vedle něj Navalného matka

Foto: Stringer, Reuters

Podporovatelka Alexeje Navalného před kostelem, kde proběhlo poslední rozloučení s opozičním politikem.

V chrámu se v předstihu objevily plakáty upozorňující na zákaz pořizování obrazového a zvukového záznamu. Nad oltářem byla kamera.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Pořádková policie

Smrt v trestanecké kolonii

Ruský opozičník a největší kritik ruského prezidenta Vladimira Putina Alexej Navalnyj zemřel 16. února v ruské trestanecké kolonii Polarnyj Vlk v Jamalsko-něnecké oblasti.

Podle informací ruské Federální vězeňské služby (FSIN) měl zemřít na trombózu, o čemž později mluvil i šéf ukrajinské vojenské rozvědky (HUR) Kyrylo Budanov.

S Budanovem a FSIN ovšem nesouhlasila předsedkyně správní rady Fondu boje s korupcí a spolupracovnice Alexeje Navalného Maria Pevčiková, která prohlásila, že Budanov „lže“.

S jinou příčinou smrti přišel lidskoprávní aktivista Vladimir Osečkin, který s odkazem na zdroj přímo v trestanecké kolonii pro britský list The Times uvedl, že Navalného před smrtí donutili strávit dvě a půl hodiny na venkovní samotce při teplotě -27 stupňů Celsia. Následně jej měli zabít přesnou ranou pěstí do srdce, což je podle Osečkina stará technika operativců KGB.

Před pohřbem Navalného: Policisté na místě, zátarasy nachystány

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám