Hlavní obsah

Před pohřbem Navalného: Policisté na místě, zátarasy nachystány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už den před pátečním pohřbem ruského opozičníka Alexeje Navalného začaly na moskevském Borisovském hřbitově obcházet policejní hlídky, více policistů bylo i na nejbližší stanici metra. Kontrolují doklady a tašky kolemjdoucích u hřbitova a vyptávají se, proč tam jsou, hlásí ruské telegramové kanály.

Kostel a hřbitov v Moskvě, kde se má konat pohřeb Alexeje NavalnéhoVideo: Reuters

 
Článek

Ke hřbitovu bylo dovezeno velké množství kovových bariér a na sloupy veřejného osvětlení byly nainstalovány kamery.

V chrámu Ikony Matky Boží, kde obřad začne, se objevily plakáty upozorňující na zákaz pořizování obrazového a zvukového záznamu, nad oltářem je kamera. Ruské úřady podle portálu Meduza tento týden varovaly školáky a studenty před „účastí na nepovolených shromážděních“.

Mluvčí Navalného Kira Jarmyšová řekla, že na pohřeb by měli přijít všichni, jimž záleželo na politické práci Navalného. Zúčastní se i současný vedoucí českého velvyslanectví v Moskvě Jiří Čistecký.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruští policisté na moskevském Borisovském hřbitově krátce před pohřbem Alexeje Navalného

Navalného tým v Rusku marně hledá síň pro veřejné rozloučení s opozičníkem

Evropa

Navalnyj zemřel 16. února v trestanecké kolonii na Sibiři.

Jarmyšová ve čtvrtek podle agentury Reuters uvedla, že neznámí lidé překazili snahy najmout pohřební vůz, který by tělo Navalného převezl na pohřeb. Vyhrožovali prý firmám, které takové služby poskytují, a nikdo se v důsledku toho této zakázky neujme. Ivan Ždanov, další ze spolupracovníků Navalného, řekl, že tým si s touto komplikací poradí. Problémy měl už v uplynulých dnech s nalezením místa pohřbu.

„Týden probíhal boj se satanisty, aby bylo Alexejovo tělo předáno jeho příbuzným. Nyní je to týden boje, abychom mu mohli poskytnout normální pohřeb. To je čisté šílenství. To samo o sobě stačí, aby (ruský prezident Vladimir) Putin, (moskevský starosta Sergej) Sobjanin a všichni jejich přisluhovači uhořeli v pekle,“ komentoval komplikace provázející zařizování pohřbu Navalného spolupracovník Leonid Volkov.

Foto: Stringer, Reuters

Dělníci instalují zátarasy před kostelem, kde se bude konat rozloučení s Navalným

Smuteční obřad začne v pátek ve 14:00 místního času (12:00 SEČ) v chrámu Ikony Matky Boží ve čtvrti Marjino na jihovýchodě Moskvy, kde Navalnyj bydlíval. Pohřben bude na Borisovském hřbitově. Cesta pěšky z chrámu na hřbitov trvá asi půl hodiny.

Tým Navalného předem upozorňoval, že členové bezpečnostních složek se budou snažit lidem v účasti na pohřbu zabránit. V pátek bude informace z místa zveřejňovat na internetu. Agentura DPA připomíná, že policie v uplynulých dnech zadržovala lidi, kteří přišli na veřejná místa položit květiny na památku Navalného.

Foto: Stringer, Reuters

Pohled na Borisovský hřbitov v Moskvě

Spolupracovníci Navalného vyzvali také ty, kdo nebudou moci přijít na pohřeb a chtějí mu vzdát hold, aby v pátek v 19:00 hodin (17:00 SEČ) vyrazili na významná místa v různých ruských městech.

Spojenci Navalného obviňují prezidenta Putina, že politika nechal zabít, protože šéf Kremlu podle nich nemohl snést to, že by se Navalnyj dostal na svobodu během možné výměny vězňů. Reuters podotýká, že důkazy pro své tvrzení nezveřejnili, ale slibují, že vysvětlí, jak a kým byl zabit. Kreml popírá, že by měl cokoliv s úmrtím Navalného společného, a tvrdí, že neví nic o tom, že by existovala dohoda o výměně opozičníka za jiného vězně drženého v zahraničí. Na Navalného úmrtím listu stojí, že zemřel z přirozených příčin.

Tato nejvýznamnější osobnost ruské opozice posledních let upozorňovala například na korupci v řadách představitelů současného režimu v čele s prezidentem Vladimirem Putinem. Od roku 2021 byl Navalnyj ve vězení, postupně si vyslechl tresty 2,5 roku, devět let a 19 let vězení v různých procesech, odsouzen byl mimo jiné za „extremismus“. Opozičník vinu odmítal a své uvěznění přičítal snaze režimu umlčet veškeré odpůrce a kritiku.

Přijďte na pohřeb, vyzývá Rusy tým Navalného

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám