Hlavní obsah

Podlitiny a uříznuté ucho u zadržených po útoku v Moskvě? Kreml to nekomentuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kreml se prostřednictvím mluvčího Dmitrije Peskova v pondělí odmítl vyjádřit ke zdravotnímu stavu čtveřice zadržených útočníků zodpovědných za páteční teroristický útok v Crocus City Hall. Ti v neděli předstoupili před moskevský soud se známkami bití, jednomu měl dokonce chybět kus ucha. Kreml proto čelí podezření, že zadržené nechal mučit.

Foto: Reuters

Podezřelí z útoku dorazili k soudu viditelně zmlácení

Článek

Server Politico píše, že soud v neděli čtveřici útočníků poslal do předběžné vazby, kde budou čekat na soudní řízení, které začne 22. května. Za páteční útok, při kterém zemřelo minimálně 137 lidí a kolem dvou set dalších bylo zraněno, čelí čtveřice obviněním z teroristického činu.

Záběry ze soudní síně ukazují obviněné s jasnými známkami zranění, jako jsou modřiny, nateklý obličej či obvazy. Jednoho z nich k soudu přivezli na vozíčku, zatímco byl sotva při vědomí. Další měl obvazy zakryté ucho. Na sociální sítě se dostalo velmi explicitní video, na kterém mu členové ruských bezpečnostních složek mají kus uříznout a dát sníst. Pravost videa ovšem nelze ověřit.

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov se ke zprávám o mučení odmítl vyjádřit. „Tuto otázku ponechávám nezodpovězenou,“ sdělil americké televizní stanici CNN, když se jej její zástupci ptali na osud souzených mužů.

Odporný terorismus, odsoudil Pavel útok v Rusku

Domácí

Ruské úřady na základě podezření z podílu na pátečním útoku zatkly celkem jedenáct lidí. Čtveřici útočníků pak podle ruských médií tvoří občané Tádžikistánu. K útoku se přihlásila odnož Islámského státu, která i sdílela videa z kamer připevněných na těla útočníků. Kreml přesto ze zosnování teroristického činu obviňuje sousední Ukrajinu, která se už dva roky brání ruské invazi.

Záznam z kamer útočníkůVideo: Al-Amaq

Vyjádřit se Kreml odmítl také k otázce, zda může být čtveřice odsouzena k trestu smrti. Ten byl v Rusku zrušen v roce 1996, když země vstoupila do Rady Evropy, a od té doby jako nejvyšší trest užívá doživotní odnětí svobody. Někteří vysoko představení členové kremelského režimu jej teď pro čtveřici útočníků požadují. „Musí být zabiti? Musí. A budou,“ vyjádřil se k adekvátnosti trestu smrti bývalý prezident a současný místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medvěděv.

Otec čtyř dětí i sotva dospělý mladík. Kdo jsou obvinění z masakru u Moskvy

Evropa

Výběr článků

Načítám