Hlavní obsah

Pod Sunakem se třese židle. Konzervativci prohráli anglické volby na celé čáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládnoucí konzervativci utrpěli ve víkendových anglických volbách drtivou porážku. Nejenže ztratili 473 míst a kontrolu nad 12 městskými radami, ale prohráli i všechny tři z nejdůležitějších volebních bitev o pozice starostů v Londýně, West Midlands a East Midlands. Kvůli tak výrazné prohře vystává reálná možnost, že se členové vládnoucí strany pokusí premiéra Rishiho Sunaka odvolat ještě před nadcházejícími všeobecnými volbami.

Foto: Reuters

Rishi Sunak

Článek

Že budou výsledky voleb pro Sunakovu stranu velmi negativní, bylo zjevné už v pátek před sečtením hlasů v soubojích o posty starostů. Výhra v jednom z těch nejdůležitějších by však pro premiéra přece jen znamenala úspěch, ke kterému by mohli voliči strany upínat své naděje. Ten ale nepřišel.

Nejprve se vůbec první starostkou East Midlands stala labouristka Claire Wardová, jež porazila kandidáta toryů Bena Bradleyho o 11,5 procentního bodu. Následně si starosta Londýna Sadiq Khan hladce zajistil třetí funkční období. Největší šok však přišel ve West Midlands, kde byl úřadující populární konzervativní starosta Andy Street jasným favoritem. Po přepočítání hlasů ovšem i on o pouhých 1508 hlasů podlehl labouristovi Richardu Parkerovi.

Labouristé obhájili i posty starosty Velkého Manchesteru a Liverpoolu, ale v těchto severních velkoměstech toryové prohrávají tradičně. Předsedovi labouristické strany Keiru Starmerovi však tyto výhry daly možnost mluvit o „fenomenálním výsledku nad očekávání,“ zatímco Sunak musel uznat zklamání. Podle deníku The Guardian se ovšem stále snažil voliče strany ujistit, že jeho „plán funguje“.

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak

Evropa

Přesvědčit voliče bude pro něj po tomto výsledku obtížné a ještě obtížnější bude přesvědčit Sunakovy spolustraníky, aby v něj stále měli důvěru. Konzervativci ztratili 473 postů a kontrolu nad dvanácti městskými radami a s celkem 513 získanými či obhájenými posty skončili ve volbách až třetí za stranou liberálních demokratů a jejich 521 volebními úspěchy. Pro konzervativce je to nejhorší výsledek od roku 1996.

Tak drtivou porážku nelze vnímat jinak než znamení, že se Sunakovo působení v roli premiéra Velké Británie chýlí ke konci. Ačkoliv ještě datum všeobecných voleb nebylo oficiálně stanoveno, měly by se konat nejpozději v lednu 2025 a šance, že by do té doby Sunak znovu získal důvěru voličů, je podle BBC malá.

Navíc je možné, že kvůli prohře v lokálních volbách bude čelit vnitrostranické vzpouře, podobné té, jež z úřadu premiéra vyhnala Theresu Mayovou, a stranu do voleb už povede někdo jiný. Odradit od vzpoury by je ovšem mohla možnost, že je situace strany už nyní bezvýchodná a potenciální další drtivá prohra by tak mohla odepsat dalšího lídra strany, aniž by měl šanci s ní něco udělat.

„Fenomenální výsledek“

Labouristé ve volbách získali 185 nových míst a kontrolu nad osmi radami. Je nutné podotknout, že anglické lokální volby nejsou zcela odpovídající těm všeobecným, a to už jen proto, že se jich neúčastní Skotsko a Severní Irsko a Wales volil jen policejní komisaře. Navíc v lokálních volbách pochopitelně častěji uspějí nezávislí kandidáti. Přesto labouristé vyhráli i několik bitev považovaných za dobré indikátory celonárodních trendů.

Těmi jsou tradičně volby do městských rad Milton Keyenesu a Nuneatonu, nad kterými labouristé získali kontrolu. Zároveň s lokálními volbami navíc proběhly doplňovací volby do parlamentu ve volebním obvodu Blackpool South. Ty dopadly v naprostém souladu s celostátními průzkumy, když kandidát labouristů připravil kandidáta toryů oproti předchozímu klání v tomto obvodu o 26 procentních bodů.

První lety s migranty z Británie do Rwandy vyrazí nejpozději v červenci, slíbil Sunak

Evropa

Konzervativcům jejich oponenti uštědřili i pár symbolicky významných porážek. Sebrali jim například kontrolu nad městskou radou v Basildonu v Essexu. Ten byl dříve tradičně labouristický, než nad ním za Margaret Thatcherové získali kontrolu toryové a stal se jejich chloubou jako „rehabilitované“ město. Sunaka ovšem ještě více ztrapnila prohra v klání o post starosty Yorku a Severního Yorkshiru, protože do této oblasti spadá také volební obvod Richmond, který v parlamentu zastupuje právě Sunak.

Gaza slabinou Labouristů

Labouristé ovšem utrpěli i několik těžkých dílčích proher, a to v obvodech s početnou muslimskou komunitou. Vedení strany totiž nadále podporuje Izrael v jeho ofenzivě v Gaze, spuštěné jako odpověď na teroristický útok Hamásu ze 7. října. Liší se tak od většinového stanoviska voličů strany.

Podle informací BBC labouristé oproti posledním lokálním volbám v obvodech, kde se více než pětina obyvatel identifikuje jako muslimové, ztratili 21 % hlasů. Této slabiny pak využily silně propalestinská Britská dělnická strana vedená agitátorem Georgem Gallowayem a Zelená strana.

Jeden anonymní zdroj z řad labouristů médiím v době, kdy se ve West Midlands stále očekávala výhra obhajujícího konzervativce, řekl, že tento výsledek nebude „výhrou West Midlands, ale Blízkého východu“, a Hamás označil za „skutečného záporáka“ voleb. Lídr strany Starmer tyto poznámky následně odsoudil jako rasistické.

Bývalá premiérka Theresa Mayová oznámila konec v britském parlamentu

Evropa

Výběr článků

Načítám