Hlavní obsah

První lety s migranty z Británie do Rwandy vyrazí nejpozději v červenci, slíbil Sunak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První letadla s migranty odletí z Británie do Rwandy za 10 až 12 týdnů a od léta budou pravidelné. Prohlásil to v pondělí podle webu listu The Independent britský premiér Rishi Sunak s tím, že žádný zahraniční soud nezastaví jeho vládu ve snaze omezit tímto způsobem rostoucí počet nelegálních přistěhovalců v Británii.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Migranti vyplouvají na nafukovacím člunu od pobřeží Francie. Cílem je překonat Lamanšský průliv a dostat se do Británie.

Článek

„Jsme připraveni. Máme to naplánováno a ty lety se uskuteční nejpozději v červenci, ať se stane cokoliv. Žádný zahraniční soud nám nezabrání, aby odstartovaly,“ řekl Sunak podle webu listu The Independent.

„Pokud by si Británie měla vybrat mezi příslušností k mezinárodnímu soudu a ochranou svých hranic, zvolí ochranu hranic,“ dodal premiér.

Reagoval tak na dotaz, zda Británie plánuje respektovat Evropskou úmluvu o lidských právech, na jejíž dodržování dohlíží Evropský soud pro lidská práva (ECHR).

Albánský soud dal zelenou dohodě s Itálií o umísťování migrantů

Evropa

The Independent a další britská média v této souvislosti zmiňují možné žaloby k mezinárodním institucím, jejichž podávání se kvůli deportacím dá čekat.

Sunak, který se snaží před letošními volbami zvrátit mnohaměsíční propad preferencí své Konzervativní strany, plánuje deportacemi do Rwandy řešit nárůst počtu přistěhovalců, kteří se nelegálním způsobem dostávají do Británie přes Lamanšský průliv.

V roce 2022 jich bylo rekordních téměř 46 000, loni zhruba o třetinu méně.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Hroby migrantů, kteří přišli o život při snaze překonat Lamanšský průliv. Snímek je z muslimské sekce hřbitova v Calais.

S plánem posílat část žadatelů o azyl z Británie do Rwandy přišel na jaře 2022 tehdejší premiér Boris Johnson.

V červnu 2022 však byla britská vláda nucena na poslední chvíli zrušit první let, když právě ECHR rozhodl, že plán je spojen „s reálným rizikem nevratné újmy“.

Rwanda jako bezpečná země

Britská Dolní sněmovna v pondělí jednala o návrhu zákona označujícího Rwandu za bezpečnou zemi. Vládnoucí konzervativci jej předložili poté, co britský nejvyšší soud loni zarazil chystané deportace s odůvodněním, že středoafrický stát bezpečnou zemí není.

Zatímco Dolní sněmovna již návrh schválila, Sněmovna lordů k němu opakovaně přidává pozměňovací návrhy, které mají podle jejích členů lépe ochránit práva deportovaných. Sunak už vyzval Sněmovnu lordů, aby návrh přestala blokovat.

Rwandský prezident Paul Kagame tvrdí, že jeho země je schopna zajistit bezpečnost migrantů a nechat je tam trvale žít, pokud by se tak rozhodli či byla jejich žádost o azyl v Británii zamítnuta.

Požaduje však peníze na výdaje s tím spojené. Podle odhadů Londýna by plán mohl celkově vyjít až na 600 milionů liber (17,7 miliardy korun) a vyplatí se pouze tehdy, když bude přesídlování probíhat pravidelně a ve velkých počtech.

Štědré dávky a žádné postihy. Němcům pijí krev dlouhodobě nezaměstnaní

Zahraniční
Foto: Mapy.cz

Lamanšský průliv

Reklama

Výběr článků

Načítám