Hlavní obsah

Bývalá premiérka Theresa Mayová oznámila konec v britském parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalá premiérka Theresa Mayová oznámila, že se v nadcházejících parlamentních volbách již nebude ucházet o znovuzvolení. Stává se tak jedním z prominentních konzervativců, kteří plánují dolní sněmovnu opustit. V parlamentu strávila 27 let.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Svůj úmysl Mayová sdělila lokálním novinám svého volebního obvodu Maidenhead Advertiser. „Od odstoupení z postu premiérky mě bavilo sedět zase na zadních lavicích a mít více času na práci pro mé voliče a bojovat za záležitosti blízké mému srdci, včetně nedávného spuštění Globální komise pro moderní otroctví a obchod s lidmi,“ uvedla Mayová, prvně zvolená v roce 1997.

„Tyto záležitosti zabírají čím dál tím více mého času. Proto jsem si, po řádném promyšlení a uvážení, uvědomila, že do budoucna již nebudu schopná vykonávat svou práci poslankyně způsobem, který je podle mě správný a který si moji voliči zasluhují,“ zdůvodnila své rozhodnutí.

Deník The Guardian uvádí, že předvolební průzkumy v současnosti ukazují jasnou převahu opozičních labouristů, a před Mayovou tak svůj záměr neucházet se letos o znovuzvolení oznámilo už 64 jejích kolegů z řad konzervativců. Labouristická strana to prohlašuje za další důkaz nedůvěry v současného premiéra Rishiho Sunaka a ve volební úspěch toryů.

Zalužnyj bude velvyslancem ve Spojeném království

Evropa

Sedmašedesátiletá Mayová působila od roku 2010 jako ministryně vnitra ve vládě Davida Camerona, než jej o šest let později v Downing Street nahradila. Její tři roky dlouhé funkční období bylo naplněno přetahovanou o brexit. Ve volbách v roce 2017 také ztratila většinu, ale díky dohodě s Demokratickou unionistickou stranou ve svém postu zůstala.

Nakonec kvůli svému návrhu brexitu čelila vzpouře z vlastních řad a hlasování konzervativců o vyjádření nedůvěry. To sice přežila, ale o pět měsíců později sama oznámila rezignaci. Po celou dobu působení v politice se angažovala v otázkách moderního otroctví a obchodu s lidmi. Loni v říjnu s podporou britské a bahrajnské vlády docílila založení své globální komise.

Ve svém vyjádření Mayová uvedla, že sloužit jako poslankyně za Maidenhead jí bylo „ctí a privilegiem“, a slíbila, že pro své voliče bude pracovat až do generálních voleb, které se očekávají v druhé polovině roku.

„Zatímco předávám štafetu, se svým následníkem budu pracovat na zajištění konzervativního vítězství v Maidenheadu,“ řekla. „Jsem nadále odhodlaná podporovat Rishiho Sunaka a vládu a věřím, že konzervativci mohou volby vyhrát. Ráda bych poděkovala těm, kteří mě zvolili, abych je jako poslankyně reprezentovala.“

Británie sníží zaměstnancům i živnostníkům odvody

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám