Hlavní obsah

Pod náklaďákem bylo dítě, popsal svědek útok v Berlíně

Novinky, vps

Jen o pár metrů minul nákladní vůz britského turistu Mikea Foxe při pondělním teroristickém útoku na vánočních trzích v Berlíně. Jeho partnerka viděla, jak pod koly kamiónu skončilo malé dítě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Německá policie odstraňuje kamión z místa neštěstí v BerlíněVideo: Reuters

 
Článek

„Na trhu byly děti. Já to neviděl, ale moje přítelkyně pod kamiónem viděla dítě,“ citoval MailOnline Foxe, který do Berlína přijel z Birminghamu.

Kamión dle jeho slov projel zhruba tři metry od nich. Okamžitě bylo prý jasné, že se nejedná o nehodu, ale úmyslný čin. „Prostě sem vjel. Nevypadalo to, že by brzdil,“ dodal Brit.

Fox a jeho přítelkyně začali hned pomáhat ostatním, zjišťovali, kdo je jak zraněný a zda nepotřebuje pomoc. Stejně se zachovalo i mnoho dalších lidí. „Pomohl jsem několika dalším lidem zvednout stěnu jednoho ze stánků, aby mohl být někdo zespoda vytažen, a uklidil jsem trosky z cesty,“ uvedl Fox.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK

Útok na vánoční trh v západní části Berlína

Turistka Emma Rushtonová z anglického Rugby přiletěla do Berlína s přáteli užít si vánoční atmosféru. V době útoku zrovna seděli pod přístřeškem a pili svařené víno. Jeden z jejích kamarádů chtěl pár okamžiků předtím odejít, ale ona mu řekla, že chce ještě sedět, protože si před pár lety zlomila nohu a dodnes potřebuje delší odpočinek.

„Byli jsme od toho asi 2,5 metru a viděli jsme, jak se to všechno stalo. Jsem opravdu ráda, že jsme o chvilku dřív nevstali,“ řekla žena stanici Sky News. Kamión podle ní strhl ze stánků vánoční světla, takže okolí zhaslo, což prý ještě  přispělo k atmosféře strachu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Následky útoku v BerlíněVideo: Reuters

Na trzích byla i Američanka Shandana Durraniová, podle které celá situace trvala možná 10 sekund. Zrovna se zastavila, aby odpověděla na textovou zprávu, když vtom pět metrů před ní vjel do davu kamión.

„Lidé se rozeběhli a pouštěli na zem svařené víno. Nejspíš to netrvalo moc dlouho, ale já jsem se cítila jako ve zpomaleném filmu,“ popsala pro CNN.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Podezřelý zadržený si při převozu zakrýval obličej

Podle deníku Die Welt, který se odkazuje na policejní zdroje, měl spáchat teroristický útok 23letý Pákistánec Naved B. S kamiónem měl najet do davu, 12 lidí zemřelo a 48 bylo zraněno. Stav části z nich je vážný. [celá zpráva]

Podle Łukasze Wąsika ze spediční firmy, které kamión patřil, GPS data z vozu ukazují, že řidič se s kamiónem pár hodin před útokem nejspíš teprve učil zacházet. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám