Hlavní obsah

Rakouské platby za ruský plyn označil bruselský úředník za „krvavé peníze“. Evropská komise se od něj distancovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Rakouské ministerstvo zahraničí si ve čtvrtek předvolalo zástupce Evropské komise ve Vídni Martina Selmayra poté, co miliardy eur, které Rakousko vydává za ruský plyn, označil za krvavé peníze.

Foto: Profimedia.cz

Martin Selmayr na tiskové konferenci ve Vídni

Článek

„Pane bože, 55 procent rakouského plynu stále pochází z Ruska,“ řekl Selmayr ve středu při jedné debatě. „Rakousko takto financuje Putinovu válku a ve Vídni na Ringstrasse nikdo není, kdo by proti tomu protestoval. To mě udivuje, protože takto jdou každý den do Ruska krvavé peníze,“ uvedl také zástupce Evropské komise (EK).

Selmayr dodal, že sice chápe energetické problémy, Rakousko je ale bohatá země a dokázalo by se podobně jako další státy bez ruského plynu obejít.

Podle údajů rakouské vlády, citovaných agenturou Reuters, pocházelo v měsíci červnu 60 procent dovozu rakouského zemního plynu z Ruska. Před ruským vpádem na Ukrajinu to bylo asi 80 procent.

Mluvčí rakouského ministerstva zahraničí řekla, že Selmayra si předvolal státní tajemník na tomto úřadu a že se schůzka uskuteční, jakmile se zástupce unijní exekutivy vrátí do Vídně.

Z Ruska Česko za první pololetí nedovezlo ani kubík plynu

Domácí

Selmayr je národností Němec a patří k nejvlivnějším úředníkům v evropských institucích. V letech 2014 až 2018 pracoval jako šéf úřadu tehdejšího předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera.

Jako „neseriózní, kontraproduktivní a zcela jednostranné“ označila Selmayrovy výroky rakouská lidovecká ministryně pro evropské záležitosti Karoline Edtstadlerová.

„Je politováníhodné, že to vypadá, že činiteli EU nejsou známa určitá fakta. Zatímco Rakousko prokazatelně snížilo svoji závislost na ruském plynu a podniklo důležitá opatření k zajištění dodávek pro obyvatele, vzrostlo v rámci EU množství ruského zkapalněného plynu, a to meziročně o 40 procent,“ řekla ministryně.

Selmayrova slova se ovšem ukázala být příliš silná i pro Evropskou komisi. „Komise se distancuje od politováníhodných a nevhodných výroků vedoucího zastoupení v Rakousku,“ uvedla ve čtvrtek večer podle serveru největší rakouské mediální společnosti ORF zástupkyně mluvčího EK Dana Spinantová. Komise požádala Selmayra, aby o incidentu „neprodleně informoval Brusel“.

Ruský plyn? Morálně nepříjemné, ale nutné, přiznal rakouský kancléř

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám