Hlavní obsah

Z Ruska Česko za první pololetí nedovezlo ani kubík plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Z Ruska jsme za první pololetí nedovezli ani kubík plynu, oznámil ve středu na tiskové konferenci po jednání vlády ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Podle něj zásobníky plynu v Česku zůstávají naplněné na rekordní úrovni, a to na 88 procentech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr průmyslu Jozef Síkela

Článek

„V prvním pololetí roku 2023 se povedly dvě zásadní věci. Jednou z nich je, že z Ruska jsme do České republiky nedovezli ani kubík plynu,“ oznámil na tiskové konferenci Síkela.

Tou druhou je podle něj to, že zásobníky v Česku zůstávají naplněné na rekordní úrovni.

„K dnešnímu dni dosahují více než 88 procent naplněnosti,“ uvedl. Podle něj loni byly zásobníky touto dobou plné ze 75 procent a v roce 2021 dokonce jen ze 42 procent.

Veškerý plyn do Česka proudí podle ministra přes Německo. „Plyn z Ruska nahrazuje LNG plyn z Belgie a Holandska a plyn z Norska,“ vyjmenoval.

Celkový objem dovezeného plynu se podle Síkely snížil. „Chci poděkovat, že Češi přistupují ke spotřebě plynu velmi zodpovědně. Snížení spotřeby má rozhodující vliv na to, že si bez dodávek plynu z Ruska vedeme stále velmi dobře,“ chválil na tiskové konferenci.

Stanjura: Do konce léta navrhnu škrty 15 až 20 miliard

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám