Hlavní obsah

Ruský plyn? Morálně nepříjemné, ale nutné, přiznal rakouský kancléř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nákupy ruského plynu jsou pro Rakousko morálně nepříjemné, ale zatím nutné. Tvrdí to rakouský spolkový kancléř Karl Nehammer s tím, že vláda už pracuje na tom, aby se alpská republika stala na surovinách z Ruska méně závislou.

Foto: Profimedia.cz

Rakouský kancléř Karl Nehammer

Článek

„Není to příjemné, morálně příjemné, ale je to realita. Je mojí povinností jako spolkového kancléře zajistit energetickou bezpečnost země,“ prohlásil Nehammer v rozhovoru, který v pondělí večer odvysílala rakouská televizní stanice ORF.

Kancléř reagoval na poznámku moderátorky, že nákupy ruského plynu pomáhají Kremlu financovat ruskou válku proti Ukrajině.

„Naší hlavní prioritou je energetická bezpečnost. V opačném případě hrozí narušení výroby a zásobování obyvatelstva energií,“ dodal Nehammer. Stávající systém plynovodů je podle něj nastaven tak, že zásobování střední a východní Evropy plynem, až po Německo, je pod „silnou dominancí Ruska“.

Rakouská vláda opakovaně prohlašuje, že chce snížit závislost na ruském plynu. Podle Evropské sítě provozovatelů přepravních soustav se letos v červenci podíl ruského plynu na rakouském importu této suroviny podílel dvěma třetinami.

Odborníci nevylučují, že skutečný podíl může být ještě větší, protože není vždy možné vysledovat původ veškerého dováženého plynu.

Jsme právní státy. Rakousko odmítá plán EU na použití zmrazených ruských aktiv pro obnovu Ukrajiny

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám