Hlavní obsah

Peskov už nebyl tři týdny vidět. Zmizel poté, co si pustil pusu na špacír

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov se neukázal na veřejnosti od začátku srpna po kontroverzním rozhovoru pro deník The New York Times. Peskov záhy poté tvrdil, že jeho výbušná slova byla překroucena.

Foto: Tass, Reuters

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na tiskové konferenci v Petrohradě v červenci 2023

Článek

„Naše prezidentské volby (v Rusku, pozn. red.) nejsou demokratické, jde jen o nákladnou byrokracii. (…) Putin bude příští rok zvolen většinou přes 90 procent hlasů.“ To nejsou slova nějakého ruského opozičníka z exilu, ale vyjádření Dmitrije Peskova, tiskového mluvčího ruského prezidenta Vladimira Putina.

Peskovova slova byla zveřejněna jako součást obsáhlé eseje nazvané Putinova nekonečná válka v americkém deníku The New York Times (NYT) dne 6. srpna. Autor eseje Roger Cohen vložil Peskovovi do úst i další výbušná tvrzení - např. o válce na Ukrajině, která má být podle mluvčího „čistě ideologická a potrvá hodně dlouho“.

„Byla to dezinterpretace“

Poslední Peskovův tiskový brífink proběhl 4. srpna. Bezprostředně poté, co byla mluvčího vyjádření v NYT zveřejněna, se Peskov bránil s tím, že autor jeho slova interpretoval „absolutně špatným způsobem“. Setkání s reportérem Cohenem ani témata rozhovoru však podle časopisu Newsweek nepopřel.

Putin se s více než 90 procenty stane znovu prezidentem, tvrdí Peskov

Válka na Ukrajině

Prezidentské volby jsou v Rusku plánované na březen 2024. Vladimir Putin v nich může opět kandidovat, byť veřejně zatím žádné rozhodnutí neoznámil. V případě zvolení by to byl jeho již šestý mandát.

Pětapadesátiletý Peskov v minulosti upoutal nechtěnou pozornost kvůli své rodině - ukázalo se totiž, že manželka a dcera zapáleného obhájce ruské invaze na Ukrajinu a kritika všeho západního si užívají nákladného života právě na Západě. Peskovova dcera Jelizaveta na sociálních sítích běžně sdílí fotografie a posty z luxusního života v západních metropolích, Dubaji a dalších místech po světě.

Také jeho syn Nikolaj se v médiích neprezentoval v pro Rusy zrovna nejlepším světle, když si z něj vystřelili spolupracovníci vězněného ruského opozičního předáka Alexeje Navalného. Novinář Dmitrij Nizovcev se během telefonátu představil jako člen vojenské správy a Peskova žádal, aby dorazil ráno k odvodu na Ukrajinu. Samozřejmě nepřijdu, jsem pan Peskov, odpověděl Nikolaj.

Reputaci si poté snažil napravit tvrzením, že na Ukrajině bojoval, a to přímo v řadách žoldáků Jevgenije Prigožina, dokonce prý byl vyznamenán medailí Za odvahu. Prigožin to sice potvrdil, ale Nikolajova účast v bojích byla zpochybněna.

Peskovův syn ve válce? Jeho tesla dostala v té době v Moskvě pokuty za rychlost

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám