Hlavní obsah

Perspektiva Ukrajiny je v NATO, řekla Zelenskému v Bratislavě Čaputová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová po pátečním jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v Bratislavě vyjádřila přesvědčení, že perspektiva Ukrajiny je v Severoatlantické alianci. Řekla, že spravedlivý mír musí respektovat celistvost Ukrajiny.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Zuzana Čaputová a Volodymyr Zelenskyj po jednání v Bratislavě

Článek

„Perspektiva Ukrajiny je v Evropské unii a NATO, když skončí válka a okolnosti to umožní,“ řekla Čaputová.

Podle ukrajinského prezidenta je v postoji Severoatlantické aliance k Ukrajině málo jednoty. Na summitu ve Vilniusu očekává pojmenování kroků, které by znamenaly vstup Ukrajiny do NATO, a to s přesnými termíny a poskytnutí záruk do doby, než Kyjev do aliance vkročí. „Je to důležité pro bezpečnost celého světa,“ řekl Zelenskyj.

Slovenská prezidentka připomněla, že v sobotu uplyne 500 dní od začátku ruské agrese na Ukrajinu. „Schopnost Ukrajiny bránit se ukazuje, že velcí nemusí vždy diktovat svou vůli menším státům,“ dodala.

Čaputová potvrdila, že Slovensko a Ukrajina budou společně vyrábět munici i nový typ samohybné houfnice. „Pomáhali jsme masivně a poskytli jsme Ukrajině to, co bylo možné poskytnout. Pro zabezpečení obrany Slovenské republiky si už musíme nechat vybavení, které nám zůstalo,“ uvedla slovenská prezidenta.

Zelenskyj přiletěl z Prahy do Bratislavy

Evropa

Zelenskému řekla, že důvodem podpory Ukrajiny je mimo jiné to, že ve vztazích států mají fungovat pravidla a mezinárodní právo, nikoli princip hrubé síly. Ukrajina má podle Čaputové jako oběť nevyprovokované agrese plné právo takovou podporu od Slovenska očekávat.

Zelenskyj poděkoval za slovenskou solidaritu a pomoc Ukrajině. Na otázku, proč je tolik obyvatelů Slovenska prorusky naladěných, cynicky poznamenal, že ještě nikdy neviděl, že by se lidé masově stěhovali do Ruska.

„Proukrajinský znamená být proevropský. Přišli na cizí území, zabíjejí, znásilňují. Představte si, že by obsadili vaše Mochovce (jaderná elektrárna). Při okupaci hrozí jadernými výbuchy. To je teroristická pozice. Opravdu se někomu líbí tato ruská ruleta?“ dotázal se Zelenskyj.

Dveře máte vždy otevřené. Senátoři předali Zelenskému klíč od horní komory

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám