Hlavní obsah

Pentagon: Jsme připraveni bránit každý centimetr území NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy budou v případě útoku bránit každého spojence Severoatlantické aliance (NATO) a každý centimetr aliančního území. Uvedla to mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová poté, co ruská raketa vstoupila na 39 sekund do polského vzdušného prostoru. Informuje o tom list The Kyiv Independent.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová

Článek

„(Bidenova) administrativa opakovaně říká, že pokud bude spojenec NATO napaden, což si rozhodně nepřejeme, budeme bránit každý centimetr Aliance,“ uvedla podle ukrajinského listu Singhová.

Mluvčí Pentagonu to řekla v reakci na otázku novinářů týkající se prohlášení náměstka polského ministra zahraničí Andrzeje Szejna, který uvedl, že Severoatlantická aliance zvažuje možnost sestřelení ruských raket, pokud se přiblíží příliš blízko k hranici kteréhokoli z členů.

„V rámci NATO se analyzují různé možnosti včetně toho, aby byly rakety sestřeleny, když jsou blízko hranic. To by se ale muselo stát se souhlasem ukrajinské strany a s přihlédnutím k mezinárodním důsledkům,“ prohlásil náměstek ministra podle webu polské rozhlasové stanice RMF24.

Ruská raketa náš vzdušný prostor narušila záměrně, zní z polského generálního štábu

Evropa

Rusko svojí střelou narušilo polský vzdušný prostor v neděli kolem půl páté ráno u obce Oserdów. Střela, kterou po celou dobu letu sledovaly radary, setrvala v polském vzdušném prostoru 39 vteřin. Polské ozbrojené síly monitorují situaci a zůstávají ve stálé pohotovosti, aby zajistily bezpečnost polského vzdušného prostoru, uvedlo velitelství.

„Všechny záznamy z našich radarů ukazují, že to byla jedna ze střel, které ruské letectvo vypálilo na území Ukrajiny,“ uvedl v televizi plukovník Jacek Goryszewski.

Střela letěla rychlostí zhruba 800 kilometrů za hodinu ve výšce 400 metrů a byla vypálena jedním ze 14 ruských bombardérů Tu-95MS, které podle ukrajinského letectva vzlétly z letiště u Murmansku.

Rusko narušilo svojí střelou polský vzdušný prostor, Ukrajinci útočili na Krymu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám