Hlavní obsah

Ruská raketa náš vzdušný prostor narušila záměrně, zní z polského generálního štábu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náčelník generálního štábu polských ozbrojených sil Wiesław Kukuła v pondělí uvedl, že incident, při kterém ruská raketa vstoupila do polského vzdušného prostoru, Poláci berou jako „do velké míry záměrný čin“. Uznal ovšem, že na vině může stále být „relativní nepřesnost“ ruských raket.

Foto: Profimedia.cz

Wiesław Kukuła

Článek

Kukuła dle serveru Ukrajinska pravda závěry generálního štábu prezentoval na pondělním brífinku. Tam uvedl, že do polského vzdušného prostoru v neděli vstoupila ruská raketa Ch-101, která má programovatelnou trajektorii. „Ruské rakety mají relativně nízkou přesnost, takže jsou možné oba scénáře: raketa mohla být záměrně naprogramovaná nebo se mohla z naprogramované trajektorie vychýlit,“ řekl.

Podotkl také, že cíle pohybující se na hranici mezi oběma zeměmi „vždy vytvářejí velmi komplikovanou situaci, protože pokud bychom tuto raketu zničili, mohlo by to vést k nechtěným krokům od druhé strany“. Tím připomněl slova polského ministra národní obrany Władysława Kosiniak-Kamysze, který prohlásil, že by polské síly raketu sestřelily, jen pokud by jevila známky, že míří na cíl na polském teritoriu.

„K tomu samému mohlo dojít, kdyby se ji raketou pokusila zničit Ukrajina. Tato raketa by mohla dopadnout na polské území a způsobit určité následky. Takže naším současným přístupem k této situaci je, že věříme tomu, že šlo do velké míry o záměrný čin,“ uvedl Kukuła.

Proč polské ozbrojené síly nesestřelily ruskou raketu

Evropa

Ruská raketa do polského vzdušného prostoru vstoupila v neděli ve 4:23 a setrvala v něm 39 vteřin. Pohybovala se poblíž vesnice Oserdów v Lublinském vojvodství. Polsko o ní informovalo NATO a od zástupců Aliance se mu dle Kukuły dostalo pochvaly, že byla jeho reakce „příkladná, jak naši spojenci očekávali“.

Polské ministerstvo zahraničí si v pondělí kvůli incidentu předvolalo ruského velvyslance ve Varšavě Sergeje Andrejeva. Ten toto předvolání ignoroval, protože Polsko podle něj nepředložilo žádné důkazy, že by Rusko mělo s raketou cokoliv společného.

Ruský velvyslanec ignoroval předvolání na polské ministerstvo

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám