Hlavní obsah

Orbán se sešel s vůdcem bosenských Srbů Dodikem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banja Luka

Maďarský premiér Viktor Orbán v sobotu navštívil správní centrum bosenské Republiky srbské Banja Luku, kde se setkal s vůdcem bosenských Srbů Miloradem Dodikem. Ten v poslední době často hovoří o možnosti vyhlášení nezávislosti Republiky srbské. Maďarsko má zájem na míru, stabilitě a bezpečnosti na Balkáně a Srbové žijící v Republice srbské hrají v tomto procesu klíčovou roli, prohlásil podle maďarské agentury MTI Orbán.

Foto: Lazslo Balog, ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Daytonská mírová dohoda z roku 1995 upravuje vnitřní rozdělení bývalé jugoslávské republiky Bosny a Hercegoviny na Republiku srbskou a chorvatsko-bosňáckou Federaci Bosny a Hercegoviny. Zemi sjednocuje centrální vláda a tříčlenné předsednictvo, které je kolektivním vrchním velitelem armády.

Návštěva Orbána, považovaného za Dodikova spojence, přichází v době zvýšeného napětí v Bosně a Hercegovině, jíž podle některých názorů hrozí rozpad a ozbrojený konflikt. Zástupci bosenských Srbů od července bojkotují práci ústředních institucí na protest proti zákazu popírání srebrenické genocidy, který vyhlásil bývalý vysoký představitel mezinárodního společenství Valentin Inzko několik dní před koncem svého mandátu.

„Maďarské dějiny jasně ukazují, jaké mají události v (balkánské) oblasti dopady na naši zemi,“ uvedl Orbán a slíbil, že Budapešť bude podporovat rozvoj regionu. „Rozšíříme naši sousedskou a hospodářskou spolupráci na Republiku srbskou, budeme podporovat malé a středně velké podniky, a tak dáme nové příležitosti také maďarským podnikatelům,“ dodal.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Milorad Dodik

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám