Hlavní obsah

Obětí by mohlo být dvakrát víc než na jaře, varuje Johnson

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Počet obětí ve Spojeném království by mohl být v zimě dvakrát větší než na jaře, uvedly deníky The Guardian a stanice BBC s odvoláním na chystanou řeč premiéra Borise Johnsona v parlamentu. Johnson, který se s čísly odvolává na modely expertů, bude před poslanci hájit zavedení čtyřtýdenní celoplošné karantény v Anglii.

Foto: Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Johnson se chystá vysvětlovat, že vyzkoušel všechny možné varianty, než přistoupil k tomuto ráznému opatření.

„Modely našich vědců naznačují, že pokud nebudeme jednat hned, mohli bychom vidět v zimě i dvakrát více mrtvých ve srovnání s první vlnou nebo ještě víc. Vzhledem k těmto posledním číslům není žádná jiná alternativa než jednat na národní úrovni,“ řekne Johnson v projevu podle listu The Guardian.

Princ William prodělal v tichosti covid. Měl potíže s dechem, ale nechtěl strašit národ

Evropa

Opatření zřejmě bude schváleno, protože je podpoří i opoziční labouristé, i když mají výhrady k tomu, že přichází příliš pozdě. I jejich výtky se bude snažit Johnson v projevu otupit: „Vím, že někteří ve sněmovně jsou přesvědčeni, že jsme měli udělat toto rozhodnutí dříve, ale já jsem přesvědčen, že je správné vyzkoušet všechny možné varianty, jak dostat virus pod kontrolu na místní úrovni s pomocí razantních lokálních opatření a silného místního vedení.“

Podpora labouristů se bude hodit, protože se čeká, že část konzervativních poslanců se postaví proti lockdownu.

Británie se pokusí zbrzdit koronavirus přísnými opatřeními

Evropa

Čtyři týdny, nebo víc?

Podle sdělení ze sídla premiéra budou opatření „časově omezená“, trvat by měla do 2. prosince, ministr Michael Gove ale připustil, že by to mohlo být i déle.

Farage chce s obnovenou protiunijní stranou vytáhnout do boje proti lockdownu

Evropa

Během uzávěry budou zavřené hospody a restaurace a všechny obchody s výjimkou těch s potravinami a léky. Fungovat ale budou školy i školky.

Lidé budou moci chodit ven sportovat a na procházky. Ovšem setkávat se budou moci nanejvýš s jednou další osobou, která s nimi nežije ve společné domácnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám