Hlavní obsah

Británie se pokusí zbrzdit koronavirus přísnými opatřeními

Britský premiér Boris Johnson uvažuje o zavedení přísných celonárodních protiepidemických restrikcí, jež by mohly začít v Anglii platit příští týden. Deník The Guardian v sobotu napsal, že Johnson ustoupil tlaku odborných poradců. O nových opatřeních má informovat na tiskové konferenci naplánované na pondělí.

Foto: Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Británie má z evropských zemí nejvíc mrtvých s covidem-19. Podle statistiky Univerzity Johnse Hopkinse tam s covidem-19 zemřelo 46 319 lidí a od začátku epidemie se nakazilo téměř 993 tisíc lidí.

Součástí chystané uzávěry bude podle britských médií omezení provozu obchodů jenom na ty, které prodávají nezbytné zboží. Provoz bude zachován ve školách, jeslích a na univerzitách, napsal list The Times, podle nějž se o detailech stále jedná. Uzávěra má platit od středy do 1. prosince. Johnson podle médií ustoupil poradcům ve snaze "zachránit Vánoce".

Johnsonův úřad zatím tyto informace nepotvrdil. Vláda restrikce vyhlašuje v Anglii podle zasažení dané oblasti a má je rozdělené do tří stupňů. Skotsko, Wales a Severní Irsko rozhodují o protiepidemických opatřeních samostatně.

Člen vládního vědeckého poradního týmu Calum Semple v sobotu řekl, že se virus nekontrolovaně šíří mezi obyvateli všech věkových skupin.

Oblečení je nepodstatné zboží? Velšan proti zákazu prodeje oděvů protestuje v trenýrkách

Koktejl

„Popíračům, kteří nevěří v druhou vlnu, říkám, že druhá vlna (nákazy) už je. A na rozdíl od té první, kdy jsme měli uzávěru k ochraně části společnosti, tato vlna se teď šíří napříč všemi věkovými skupinami,” řekl.

Reuters píše, že nové restrikce budou znamenat pro ministra financí Rishiho Sunaka i pro centrální banku zvýšení už tak velké podpory britské ekonomice. Na jaře se propadla o rekordních 20 procent a snaží se z toho nyní zotavit.

Nejvyšší, třetí stupeň restrikcí, znamená zákaz setkávání lidí z různých domácností, uzavření hospod a barů, zákaz pořádání svatebních hostin a vyhýbání se cestování ze svého bydliště. Podle listu The Times se zvažují ještě přísnější regionální opatření, ale ministři zatím dávají přednost celonárodnímu postupu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám