Hlavní obsah

Německé dilema. Co si počít s majetky oligarchů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bavorský okres Miesbach se potýká s problémem, který zde v jedné z nejvyhledávanějších rezidenčních oblastí Německa neznají: rezidence bez „zmizelého“ vlastníka. Vila s dřevěným štítem a velkým balkonem na jižním břehu jezera Tegernsee v Rottach-Egernu zůstává opuštěná, stejně jako nejméně tři další nemovitosti v obci.

BEZ KOMENTÁŘE: Německo zabavilo superjachtu ruského oligarchy UsmanovaVideo: AP

 
Článek

Vrátí se někdy majitel domu, oligarcha Ališer Usmanov, na kterého Evropská unie uvalila sankce? Olaf von Löwis, okresní radní CSU, si to nemyslí: „Ví, že zpět nemůže. Nálada je trvale špatná,“ řekl televizi Bayerischer Rundfunk.

Jenže co se má udělat s vilami? Sankce EU prodej zakazují, ale nenabízejí možnost Usmanova vyvlastnit. Okresní správce však vidí cestu: „Připravujete o majetek i jiné zločince a to je pro mě zhruba stejný rozměr, ne-li horší.“

Oligarcha Děripaska přišel o kyperský pas

Válka na Ukrajině

Návrh: stíhat jako zločince

Být oligarchou však není v Německu trestným činem. A to ani v případě, že se podaří prokázat blízkost k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi a jeho válečnickým akcím.

Proto von Löwis, stejně jako Alexander Radwan, poslanec CSU z Miesbachu, požaduje úpravu trestního práva tak, aby oligarchové mohli být stíháni jako zločinci. Trestní právo totiž připouští možnost konfiskace majetku. Spolková vláda se se sankcemi pro oligarchy potýká s řadou problémů.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Německo zabavilo superjachtu ruského oligarchy Usmanova

Začíná to složitým vyjasněním vlastnictví. Ačkoli kabinet zřídil zvláštní pracovní skupinu pro „vymáhání sankcí“, úřady v jiných zemích EU, například v Itálii, pracují mnohem razantněji.

Spolkové ministerstvo spravedlnosti odmítá myšlenku, že by se k sankcím EU mělo přistoupit jako k trestnímu právu.

Sankce drtí Rusko víc než covidová krize

Ekonomika

„Není žádná mezera v trestní odpovědnosti. Porušení sankcí teoreticky je trestným činem. To znamená, že pokud by se Usmanov pokusil vilu prodat, mohl by být obviněn z trestného činu, a domy by mu tak mohly být zabaveny,“ vysvětlil mluvčí ministerstva spravedlnosti v Berlíně.

Na evropské úrovni?

Pro Elisabeth Winkelmeierovou-Beckerovou z CDU, předsedkyni právního výboru Spolkového sněmu, je tato velmi teoretická možnost nedostatečná. Nabádá k ráznějším krokům. „Je třeba využít všech evropských a ústavních možností k účinnějšímu potírání Putinových věrných stoupenců a prospěchářů,“ podotýká.

Na rozdíl od okresního správce Miesbachu však nepovažuje trestní právo za vhodný prostředek. „Takové dalekosáhlejší kroky by měly být prozkoumány na evropské úrovni,“ píše v odpovědi na dotaz serveru tagesschau.de. Tisková služba Ališera Usmanova vytrvale popírá, že by tento oligarcha byl spojen s „politickými rozhodnutími a boji na Ukrajině“.

Zabavené jachty oligarchů polykají miliardy. Kdo to bude platit?

Ekonomika

Mezitím se objevil další majetek. V podzemním parkovišti v Rottach-Egernu objevili dvě luxusní auta v hodnotě půl milionu eur (12,2 mil. korun). Jen málokdo pochybuje o tom, že patří Usmanovovi.

Ocel i média 

Hodnotu Usmanovova majetku vyčíslil roce 2019 časopis Forbes na 12,6 miliardy dolarů (288 mld. korun).
Oligarcha, jenž kromě ruského občanství vlastní i občanství uzbecké, podniká v oblasti metalurgie.
Dříve vlastnil podíl v největším mobilním operátorovi Ruska MegaFon, ruském internetovém prodejci Mail.Ru a ve vydavatelství Kommersant.
Do roku 2018 také držel třetinový podíl ve fotbalovém klubu Arsenal a byl prezidentem Mezinárodní šermířské federace.

Reklama

Výběr článků

Načítám