Hlavní obsah

Obama jednal v Německu o ekonomické krizi

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drážďany
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama v pátek jednal v Drážďanech s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Hlavním tématem byla ekonomika, zejména snaha o její oživení. Velkou pozornost věnovali automobilovému průmyslu po oddělení Opelu od krachujícího GM.

Článek

Obama v projevu po jednání řekl, že se oba shodli na nutnosti odstranit bariéry brzdící obchod. Současně se vyslovil proti protekcionismu. "Nebudeme zavádět protekcionismus,“ uvedl Obama, který v jednu dobu prosazoval názor, že podpora ekonomice od americké vlády by byla podmíněna tím, že ve stavebnictví by se mohlo utrácet pouze za americké zboží. Vysloužil si kvůli tomu kritiku od evrospkých státníků.

Oba státníci také hovořili o nutnosti řešení dlouhodobé krize v oblasti Blízkého východu. Obama podpořil vyhlášení palestinského státu, ale požadoval, aby Palestinci zajistili bezpečnost.

Zaměřil se i na problémy s jaderným programem Íránu. Zdůraznil nutnost zabránit dalšímu šíření jaderných zbraní. Sdělil, že v létě pojede do Ruska, kde bude jednat i o snížení amerických a ruských jaderných arzenálů.

Někteří na Guantánamu neměli být nikdy vězněni

Na otázku novinářů Obama potvrdil, že hovořili i o otázce vězňů na Gunatánamu. Obama uvedl, že nehodlá od Německa žádat velkou pomoc při uzavírání základny a že mu ani nebyla nabídnuta. Spekuluje se, že USA požádají další země, aby některé vězně převzaly, protože při případném návratu do vlasti by jim mohlo hrozit mučení.

Obama Guantánamo opět kritizoval: "Někteří z vězňů na Guantánamu neměli být nikdy zadržováni. Stalo se symbolem, přestože nereprezentuje naše hodnoty. To je minulost, musíme se posunout dopředu."

Reklama

Výběr článků

Načítám