Hlavní obsah

Nový trend v Evropě: Kyvadlová migrace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Němečtí odborníci upozorňují, že mnoho navrátilců na Ukrajinu nezavrhuje rozhodnutí znovu uprchnout, pokud se zvýší nebezpečí. Další běženci počítají s tím, že budou „pendlovat“ mezi Spolkovou republikou a původní vlastí dokonce pravidelně, a to s výdělky či podporami hostitelského státu.

Foto: Sergei Grits, ČTK

Uprchlící na ukrajinsko-polském přechodu Medyka.

Článek

„Vzhledem k zeměpisné blízkosti Ukrajiny k západní Evropě máme co do činění s novým fenoménem – kyvadlovou migrací,“ řekl televizi Südwest Rundfunk odborník na migraci Franck Düvell z univerzity v Osnabrücku.

„Ukrajina je sousední zemí Evropské unie. Dostanete se tam snadno a rychle. Nelimitují vás žádná omezení vstupu a výstupu. Výsledkem je mnohem větší dynamika mezi zeměmi. To také umožňuje lidem jakýsi zkušební návrat. Musíme počkat, zda se lidé vrátí natrvalo, nebo dočasně. Očekávám, že se budou více vracet tam a zpět. Jinými slovy, jde o jakousi kyvadlovou migraci. A to v jiných konfliktech vůbec nemáme, protože centra konfliktů a země původu jsou prostě příliš daleko,“ dodal.

Touha po rodině, obavy o práci

Touha po sloučení rodiny zůstává hlavním faktorem, který stojí za riskantním rozhodnutím vrátit se na Ukrajinu, podotýká Düvell. „Muži nemohli utéct, rodiny se rozdělily. Ženy, děti tady, muži tam. Vdané ženy se bojí o své manžele a touha po návratu je mezi nimi podle očekávání poměrně vysoká,“ dodává.

Ve světě je přes 100 milionů uprchlíků, nejvíce od druhé světové války

Svět

Značnou roli však sehrává i strach ze ztráty zaměstnání, uvádí Oksana Vyhovská, předsedkyně Německo-ukrajinské společnosti ve Freiburgu: „Vím, že mnozí se už vydali domů, protože je ekonomika potřebuje. Stát Ukrajina musí žít dál.“

To potvrzuje i Düvell: „Ukrajina přišla o pětinu obyvatelstva kvůli útěku z války. Z historického hlediska se v zemi po mnoho let snižoval počet obyvatel, částečně z důvodu stárnutí a nízké porodnosti, ale také v důsledku desetiletí trvající vysoké míry emigrace. Nejprve do Ruska, pak do EU, na Západ. Země je vyčerpaná a vykrvácená.“

Reklama

Související témata:

Související články

Rakušan: Odjíždí tisíc uprchlíků denně

V Česku zůstává z původních 350 tisíc uprchlíků z Ukrajiny zhruba 300 tisíc. Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v rozhovoru pro Právo uvedl, že...

Výběr článků

Načítám