Hlavní obsah

Nevylučujeme, že někdy budeme bránit ukrajinský vzdušný prostor, sdělila Novinkám polská diplomacie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polské ministerstvo zahraničí nevylučuje, že bude v budoucnu bránit ukrajinský vzdušný prostor na základě „spojeneckého či bilaterálního“ rozhodnutí. Polská diplomacie to sdělila Novinám v reakci na otázku, zda by západní spojenci měli bránit ukrajinský vzdušný prostor tak, jako to při íránském útoku na Izrael udělaly Spojené státy, Francie nebo Velká Británie.

Foto: Profimedia.cz

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski

Článek

„V tuto chvíli neexistuje žádné spojenecké ani bilaterální rozhodnutí, na základě kterého bychom Ukrajině poskytli podobnou formy ochrany vzdušného prostoru jako v Izraeli,“ sdělila Novinkám polská diplomacie. „V budoucnu je však nevylučujeme,“ dodala.

Podle polského ministerstva zahraničí obrana Izraele jasně ukázala, že protivzdušná obrana a podpora Západu je naprosto zásadní, aby se zabránilo civilním obětem a poškození kritické infrastruktury.

„V tomto ohledu se případ Ukrajiny neliší. Oba prvky (protivzdušná obrana a podpora Západu) jsou stejně potřebné k účinné ochraně ukrajinského obyvatelstva a civilní infrastruktury před ruskými útoky,“ uvedla polská diplomacie.

Ukrajina by měla dostat stejnou podporu jako Izrael při íránském útoku, shodují se čeští politici

Domácí

Polsko v této souvislosti ocenilo, že Německo v posledních dnech slíbilo dodat Ukrajině další systém protivzdušné obrany Patriot. „Polsko bude i nadále vyzývat všechny spojence a partnery, aby Ukrajině tyto nezbytné systémy poskytli,“ uvedlo.

Zahraniční resort nicméně uvedl, že spojenecká obrana Izraele vytvořila základ pro podobné akce na Ukrajině. „Například pro sestřelení ruských raket narušujících vzdušný prostor NATO nebo představující hrozbu pro spojenecké občany,“ uzavřelo polské ministerstvo zahraničí.

Írán zaútočil na Izrael v noci na neděli, když vyslal směrem k židovskému státu dohromady asi 300 dronů, střel a raket jako odvetu za izraelský útok na íránský konzulát v Damašku z 1. dubna. Íránské zbraně podle všeho letěly nad Irákem a Jordánskem, ovšem Izraeli a jeho partnerům se podařilo drtivou většinu z nich zneškodnit.

USA očekávají odvetný úder Íránu proti Izraeli, ale v omezeném rozsahu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám