Hlavní obsah

Johnson v projevu k národu: Budou to veselé, ale opatrné Vánoce

Novinky, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský premiér naznačil, že se Británie dočká částečného uvolnění opatření v období Vánoc. „Je to období pro veselení, ale také pro velkou opatrnost,“ uvedl v projevu s odkazem na tradiční britskou koledu Deck the Halls. Dále ocenil pozitivní informace týkající se oxfordské vakcíny, varoval ale před falešným pocitem vítězství. Podle něj by se měli lidé nechat naočkovat, povinné to ale nebude.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britský premiér Boris Johnson.

Článek

Britský premiér v projevu varoval, že země ještě není z nejhoršího venku. I přes dobré zprávy ohledně oxfordské vakcíny varoval, že následující měsíce budou „náročné a mrazivé“. Podle něj bude kritickým obdobím leden a únor, kdy je národní zdravotní služba NHS pod „největším tlakem“.

Johnson vystoupil před veřejnost virtuálně ze svého domova, protože se v současnosti nachází v domácí karanténě kvůli kontaktu s nakaženým. „Je to období pro veselení, ale také pro velkou opatrnost (angl. ’Tis the season to be jolly, but it is also the season to be jolly careful).

Je vidět, že ani v izolaci neztratil předseda vlády smysl pro svůj typický důvtip. Slovo „jolly“ může totiž v anglickém jazyce znamenat jak „veselé“, tak „velmi“. Johnson pro své sdělení využil větu z tradiční britské koledy „Deck the Halls“, kde se zpívá o vánočním veselení.

Opatření ohledně Vánoc nezveřejnil

Vláda v pondělí představila opatření pro období zimy, ale očekává se, že ještě zváží výjimku pro vánoční svátky. V Británii je tradicí pořádat velké vánoční večeře ve společnosti širší rodiny a přátel, vláda se tak obává toho, že návštěvám stejně nelze předejít.

Premiér tak apeloval na Brity, aby „kvůli Vánocům nenechali virus řádit“, a zdůraznil potřebu nadále ochránit starší občany. Štědrý den letos připadá na čtvrtek, pondělí 28. prosince je pak ve Spojeném království státním svátkem. Média očekávají speciální pravidla pro těchto pět volných dní.

Britská vláda chce částečně zachránit Vánoce

Evropa

Ta by mohla platit pro všechny čtyři země Spojeného království, tak aby například Angličané neměli pocit, že jsou na tom jejich sousedé ve Skotsku lépe. „Panuje ohledně toho široká shoda a nějakých zpráv se dočkáte velmi brzo,“ naznačil Johnson.

V současnosti se v Anglii smí člověk mimo svou domácnost potkat jen s jednou další osobou. V Severním Irsku lze pořádat akce pro patnáct lidí, ve Walesu taktéž. Ve Skotsku je zavedený čtyřstupňový semafor, tudíž opatření závisí na tom, v jaké oblasti se člověk nachází. Vstup do Skotska je zakázán pod pokutou.

Vakcína nebude povinná

Johnsonův domácký projev národu přišel jen pár hodin poté, co vědci z Oxfordu oznámili, že má jejich vakcína 90procentnní účinnost. Premiér ale varoval před falešným pocitem vítězství. „Už jsou slyšet dupající kopyta kavalerie přijíždějící přes kopec, ale ještě tu není,“ řekl.

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson o Vánocích.

Oxfordská vakcína pokračuje v pozitivním trendu vývoje vakcín proti covidu-19, ale stále ještě nebyla oficiálně schválena pro užití. „I kdyby byly všechny tyto vakcíny schválené, i kdyby se stíhala jejich výroba –  a že se výroba vakcín málokdy stíhá –, pořád to budou měsíce, než zvládneme naočkovat všechny, kdo to potřebují,“ vysvětloval Johnson.

Šťastná chyba v dávkování zvedla účinnost vakcíny AstraZeneca na 90 procent

Koronavirus

Podle šestapadesátiletého politika, který covid-19 prodělal na začátku pandemie, by se měli všichni lidé nechat naočkovat, i když je k tomu nikoho nutit nebude. „Vakcína nebude povinná, takhle to v téhle zemi neděláme,“ ujistil. „Absolutně odmítám propagandu odpůrců vakcíny. Nemají pravdu; ohrožení lidé, kteří potřebují vakcínu, by se rozhodně měli dát naočkovat,“ zdůraznil.

Reklama

Výběr článků

Načítám