Hlavní obsah

Němečtí europoslanci by „nesolidárním” zemím rádi sáhli na dotace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Němečtí europoslanci chtějí omezit dotace zemím, které podle nich nejsou v migrační krizi dostatečně solidární se zbytkem Evropské unie. Místopředseda europarlamentu Alexander Lambsdorff uvedl, že by se to mohlo týkat například Polska či Maďarska. Česko ani Slovensko výslovně nezmínil. Podle agentury DPA jde nicméně jen o prázdnou hrozbu, neboť by s opatřením musely vyslovit souhlas i země, kterých by se týkalo.

Foto: Profimedia.cz

Místopředseda europarlamentu Alexander Graf Lambsdorff

Článek

"Zemím, které nedodržují evropské právo, nebo státům, které při přijímání či registraci uprchlíků nespolupracují dostatečně, by se měly omezit peníze (z EU)," uvedla ve středu v rozhoru poskytnutém německému deníku Die Welt předsedkyně výboru europarlamentu pro rozpočtovou kontrolu Ingeborg Grässleová, členka německé Křesťanskodemokratické strany (CDU).

Místopředseda europarlamentu a člen liberální Svobodné demokratické strany (FDP) Alexander Lambsdorff se vyjádřil v podobném duchu. "Spolková vláda se musí nyní při plánované kontrole rozpočtu Evropské unie na podzim postarat o to, aby se čistí příjemci jako Polsko či Maďarsko v uprchlické otázce chovali solidárněji a respektovali evropské hodnoty," řekl.

Čistí dárci vs. příjemci

Německo patří spolu s Británií, Francií, Nizozemskem či Itálií k čistým plátcům do rozpočtu EU. Například z Německa loni do rozpočtu EU putovalo o 14,3 miliardy eur (386 miliard korun) více, než se z něj do země vrátilo. Naopak Polsko, Maďarsko, Slovensko a Česko jsou spolu s dalšími zeměmi čistými příjemci evropských peněz.

Hrozby krácení evropských dotací poskytovaných zemím, které podle představ některých politiků nedostatečně spolupracují při řešení migrační krize, se začaly objevovat už v loňském roce. A zmiňováno bylo také Česko a Slovensko. Naopak kancléřka Angela Merkelová takový postup odmítala.

Reklama

Výběr článků

Načítám