Hlavní obsah

Německá vláda mlží kolem výcviku saúdských pohraničníků, kteří střílejí na uprchlíky z Jemenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saúdskoarabská pohraniční stráž podle organizace Human Right Watch (HRW) systematicky střílí uprchlíky na hranicích s Jemenem. Stanice ARD tvrdí, že Německo sehrává při výcviku pohraničníků mnohem větší roli, než chce berlínská vláda přiznat.

Foto: Profimedia.cz

Tábor somálských uprchlíků v Jemenu. Mnozí se snaží dostat se do Saúdské Arábie

Článek

Saúdská Arábie je pro německou vládu důležitým partnerem: jako jeden z největších vývozců ropy na světě a jako dodavatel vodíku má stát v Perském zálivu v budoucnu pomoci také při realizaci německé energetické transformace, připomněla ARD.

Spolkový kancléř Olaf Scholz a ministryně zahraničí Annalena Baerbocková přijeli do Rijádu, aby zintenzivnili hospodářské vztahy.

Možná proto až v červenci německá vláda zmírnila omezení vývozu zbraní do království – navzdory stále novým obviněním ohledně stavu lidských práv v této zemi.

Svědci popisují masakrování migrantů na saúdské hranici. Pohraničníci na ně pálí granáty

Blízký a Střední východ

HRW v srpnu obvinila saúdskoarabské pohraničníky, že na saúdsko-jemenské hranici úmyslně střílejí do uprchlíků.

„Zabíjení je rozsáhlé a systematické. Saúdská Arábie věděla nebo měla vědět, že se zaměřují na migranty a žadatele o azyl,“ uvedla Nadia Harmannová z HRW.

Saúdská Arábie všechna obvinění odmítá, jsou prý nepodložená a vycházejí z nespolehlivých zdrojů.

Co věděl Berlín?

Jakou roli však hraje spolková vláda a německá spolková policie v souvislosti s údajnými zvěrstvy, kterých se dopouštějí saúdští pohraničníci?

V roce 2008 získala evropská obranná společnost EADS (nyní Airbus) zakázku na vybavení saúdskoarabských hranic vysoce specializovanou sledovací technikou – rovněž z Německa.

V roce 2011 televize ARD odhalila, že v rámci smlouvy s EADS do Saúdské Arábie zamířili příslušníci německé spolkové policie, aby cvičili saúdské pohraničníky. Do výcviku spadala i příprava se zbraněmi.

Počet žádostí o azyl v Evropě prudce vzrostl

Zahraniční

V roce 2017 po návštěvě německé kancléřky Angely Merkelové v království byl výcvik saúdskoarabských pohraničníků dále rozšířen, když německá spolková policie oznámila rozsáhlý výcvikový program na saúdskoarabské akademii pohraniční stráže a jejích regionálních pobočkách.

Výcvikovou misi dočasně přerušili po vraždě disidentského novináře Džamála Chášukdžího v říjnu 2018 na saúdskoarabském konzulátu v Turecku, avšak poté ji obnovili.

Na otázku ohledně úkolů a obsahu dnešní výcvikové mise odpověděla mluvčí spolkového ministerstva vnitra:

„Výcviková opatření speciálně pro saúdskoarabské pohraničníky se nekonají a v žádném okamžiku neprobíhal výcvik ani instruktáž spolkové policie pro saúdskoarabské pohraničníky v pohraniční oblasti mezi Saúdskou Arábií a Jemenem.“

Svědci: Je to jinak

Z pátrání WDR nyní vyplývá, že prohlášení německé vlády jsou zavádějící a zřejmě i částečně nepravdivá. Spolkoví policisté, kteří byli nebo jsou vysíláni jako instruktoři do Saúdské Arábie, sdělili v důvěrných rozhovorech, že školení se „bez výjimky zaměřila na saúdské pohraničníky“.

Účastníky byli bez výjimky „příslušníci pohraniční stráže“. Obsah školení byl mimo jiné také „přizpůsoben pohraničním zařízením a technologii EADS“. Přípravy se měli účastnit i pohraničníci, kteří vykonávají službu na saúdsko-jemenské hranici.

Kritici opět volají po ukončení výcvikové mise federální policie v Saúdské Arábii.

Jan van Aken, bývalý poslanec Spolkového sněmu za stranu Levice a konzultant pro mezinárodní konflikty v Nadaci Rosy Luxemburgové, říká: „Ten, kdo v Německu rozhodne o výcviku pohraničníků v Saúdské Arábii, je spoluviníkem všech zločinů, které tito pohraničníci páchají.“

Strategie německé vlády zjevně selhala, přidává se Max Mutschler z Bonnského mezinárodního centra pro studium konfliktů. „Zásobujeme, školíme a chceme současně učit lidská práva. Pokud to bylo vůbec myšleno vážně, tak to kolosálně selhalo,“ uzavírá.

Saúdskoarabský soud uložil trest smrti za nepřípustné tweety

Svět

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám