Hlavní obsah

Svědci popisují masakrování migrantů na saúdské hranici. Pohraničníci na ně pálí granáty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky migrantů prchajících z Etiopie pozabíjeli podle zprávy Human Rights Watch (HRW) saúdskoarabští pohraničníci. Jsou mezi nimi i ženy a děti. Stříleli je i na cestě zpět do Jemenu, kam je sami poslali. Pálili na ně také granáty. HRW mluvila s desítkami etiopských migrantů, kteří se pokoušeli dostat do Saúdské Arábie z Jemenu.

Foto: Anadolu, Profimedia.cz

Etiopané utíkající před občanskou válkou

Článek

HRW získala i fotografie obětí z více než dvaceti incidentů. Satelitní záběry také zachycují místa masových hrobů, o nichž se zmiňuje 73stránková zpráva.

Už loni v říjnu se OSN obrátila na Saúdskou Arábii kvůli mimosoudním popravám uprchlíků a případům dělostřelecké palby, která si vyžádala přes 43 obětí z řad uprchlíků a dalších 650 zraněných v governorátu Sa’da v Jemenu a v provincii Džizán v Saúdské Arábii.

Šlo o případy z období mezi 1. lednem a 30. dubnem 2022. Od té doby se však situace nezlepšila. „Viděla jsem lidi zabité způsoby, které jsem si nikdy nedovedla představit,“ uvedla čtrnáctiletá Hamdija, které přešla v únoru hranici ve skupině 60 lidí. „Viděla jsem 30 lidí zabitých na místě,“ vylíčila.

Převaděč se snažil ujet policistům, v Uherském Brodě boural i s migranty

Krimi

V červnu Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) odhadla počet obětí na hranici na nejméně 795, především šlo o Etiopany. Ti utíkají nejen kvůli chudobě, protože v Saúdské Arábii pracuje hodně Etiopanů, ale také kvůli brutální kmenové válce v jejich zemi.

Nadia Hardmanová, která stála v čele týmu HRW, označila zjištění za nechutná. „Věnuji se násilí na hranicích, ale nikdy jsem se nesetkala s něčím takovým, s použitím výbušné munice proti ženám a dětem,“ popsala podle listu The Guardian.

Saúdská Arábie všechna obvinění odmítla.

Masakr vyhoštěných

K nejděsivějším zjištěním patří případ, kdy saúdské síly ostřelovaly skupinu lidí, kteří už byli zadržení a vyhoštění, ve chvíli, kdy se pokoušeli přejít hranici zpět do Jemenu.

Dvacetiletá Munira, která byla střepinami zraněna v obličeji, popsala, co se stalo, když byla skupina posazena do mikrobusu mířícího zpět na hranice: „Když nás propustili, vyvolali chaos, křičeli na nás, ať vypadneme z vozidla pryč. Když jsme byli asi o kilometr dál, mohli nás vidět pohraničníci. Odpočívali jsme po dlouhém běhu a oni na naši skupinu pálili minometné granáty. Přímo na nás. Ve skupině nás bylo dvacet a jen deset přežilo. Některé granáty zasáhly skály a jejich úlomky zasáhly nás.“

Munira se pokusila popsat i použitou zbraň namontovanou na vozidle pohraničníků. „Zbraň byla jako odpalovací zařízení na rakety, měla šest ústí, z nichž pálili. Pálili na nás ze zadní části vozidla.“

V jiných případech na zadržené stříleli zblízka a přeživší vypověděli, že jim pohraničníci dali na výběr, do které končetiny je mají střelit. Zřejmě jim šlo o to, aby jim zranění neumožnilo pokusit se znovu přejít přes hranici.

Podle zprávy taky saúdské bezpečnostní síly jednoho z přeživších migrantů donutily, aby před jejich očima znásilnil dalšího.

Důkazy mluví jasně

HRW vyslechla 42 Etiopanů, kteří se pokusili přejít hranici mezi Jemenem a Saúdskou Arábií, nebo jejich příbuzné. Z družicových snímků odhalila místa masových hrobů. Analyzovala přes 350 videí a fotografií ze sociálních sítích za poslední dva roky. Byly mezi nimi záběry zraněných a mrtvých podél pašeráckých stezek i fotografie zraněných v táborech a zdravotnických zařízeních, u nichž byla zřetelná devastující zranění způsobená nikoli kulkami, ale střepinami granátů a žárem z výbuchů.

„Saúdští pohraničníci používají výbušné zbraně a střílejí lidi včetně žen a dětí zblízka. Je to široce rozšířené a systematické,“ uvedla HRW s tím, že pokud by součástí saúdské politiky bylo zabíjení migrantů, pak by to byl zločin proti lidskosti. Zmiňuje, že počty zadržených a zasažených rostou.

Německo za červenec hlásí meziroční nárůst migrace o 80 procent

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám