Hlavní obsah

Saúdskoarabský soud uložil trest smrti za nepřípustné tweety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saúdskoarabský soud v červenci odsoudil k smrti muže, který se provinil pouze protirežimními příspěvky na sociálních sítích, jako je Twitter a YouTube. V pondělí na to na svém webu upozornila lidskoprávní organizace Human Rights Watch. Vyzvala saúdské úřady, aby rozsudek zrušily.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Logo X na budově společnosti X (dřívější Twitter)

Článek

Čtyřiapadesátiletého Muhammada al-Ghamdího podle HRW odsoudil 10. července protiteroristický tribunál. Provinit se měl výhradně vyjádřeními na internetu a jako důkazy posloužily tweety, retweety a aktivity na YouTube, uvádí Human Rights Watch.

Ze soudních dokumentů vyplývá, že se měl někdejší učitel provinit konkrétně tím, že sdílel a komentoval příspěvky „znevažující krále a prince“. Jako přitěžující okolnost soud vyhodnotil, že muž „protikrálovské“ myšlenky šířil prostřednictvím sociálních sítí „globálního dosahu“.

„Represe v Saúdské Arábii dosáhly nového děsivého stupně, kdy soud může udělit trest smrti pouze za pokojný tweet,“ konstatoval v souvislosti s popisovaným případem Joey Shea z Human Rights Watch pro Saúdskou Arábii.

Saúdské bezpečnostní síly zatkly al-Ghamdího před zraky manželky a dětí 11. června 2022 před jeho domem v Mekce. Odvezly ho do věznice, kde byl čtyři měsíce držen na samotce. Jeho rodina se s ním během této doby nemohla spojit a neměl přístup k právníkovi.

Dvacetiletá saúdská žena kritizovala na sítích megaprojekt města Neom. Dostala 30 let

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám