Hlavní obsah

Německá policie podnikla razie v domovech klimaaktivistů, kteří špinili slavné obrazy

Nejméně v šesti spolkových zemích provedla v úterý německá policie v součinnosti se státním zastupitelstvím prohlídky v bytech a dalších prostorách patřících lidem z protestní skupiny Poslední generace (Letzte Generation), jejíž členové v poslední době pořádali radikální protestní akce v boji proti změně klimatu.

Foto: Riedl Annette, ČTK

Razie v Berlíně. Ilustrační foto

Článek

Příslušníci skupiny přitom například blokovali letiště či potřísnili obrazy slavných malířů v evropských galeriích.

Razie se uskutečnily ve spolkových zemích Bavorsko, Bádensko-Württembersko, Hesensko, Dolní Sasko, Meklenbursko-Přední Pomořansko a Sasko, uvedla v úterý skupina. Kromě Lipska neuvedla žádné konkrétní obce.

Příslušné státní zastupitelství v Neuruppinu kromě toho zmínilo ještě braniborské město Chotěbuz. Domovní prohlídky byly podle těchto informací u 11 členů skupiny, přičemž pět z nich je nyní v takzvané preventivní vazbě, která má zabránit jejich dalším činům.

Působí to spíš jako PR akce. Razie proti pučistům v Německu vzbuzuje pochybnosti

Evropa

Podle státního zastupitelství jsou dotyční vyšetřováni kvůli rušení provozu veřejných podniků a kvůli podezření z vytvoření zločinné organizace. Důvodem je několik útoků klimatických aktivistů na zařízení braniborské rafinerie PCK Schwedt, kde byl mimo jiné přerušen přívod ropy. Vytvoření zločinné organizace by se pak mohlo zakládat na skutečnosti, že obvinění se na páchání trestných činů opakovaně domlouvali.

„Už rok sledujeme pokusy o zastrašování, pokusy o zamezení naší činnosti, pokusy nás umlčet. Nadávali nám, odsuzovali nás, zavírali nás do vězení. Vyšetřováním kvůli vytvoření zločinné organizace se to dostává na novou úroveň,“ reagovala v úterý skupina. Skutečný problém přitom podle ní představuje počínání německé vlády v klimatické krizi. „To je porušení práva. To je protiústavní. To je zločinné,“ uvedla skupina v prohlášení.

Přilepenému aktivistovi už chtěli řezat ruku, nakonec mu v ní zůstal kus asfaltu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám