Hlavní obsah

Flákanec ve slovenském parlamentu. Poslance popudila ukrajinská vlajka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Úterní projednávání mezinárodní dohody o obranné spolupráci mezi Slovenskou republikou a Spojenými státy ve slovenském parlamentu vyvolalo roztržky mezi vládními a opozičními poslanci. Proti dohodě o využívání vojenských základen Američany se protestovalo i v ulicích Bratislavy.

Ve slovenském parlamentu se strhla potyčkaVideo: TV NR SR

 
Článek

Dohodu podepsali minulý týden ve Washingtonu slovenský ministr obrany Jaroslav Naď a americký ministr zahraničí Antony Blinken. Právě Naď ji v úterý předložil ke schválení poslancům.

„Slovensko touto dohodou nepřichází o suverenitu, ale naopak, naši spojenci nám naši suverenitu garantují,“ zdůraznil ministr obrany. Jeho projev provázelo pískání na píšťalky poslanců opoziční krajně pravicové Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby a výkřiky „Vlastizrádci“ a „Připravuje se okupace Slovenska“.

Slovenskou dohodu s USA kritizuje opozice i e-shop s hračkami

Evropa

Následující události už připomínaly více scénu z grotesky než z parlamentu. Poslanci LSNS před vystoupením Nadě obsadili řečnický pult a rozprostřeli slovenskou vlajku. Na to reagovali dva poslanci vládní strany Svoboda a solidarita tím, že se před ně postavili s vlajkou ukrajinskou. Tu jim poslanci Kotlebovy strany sebrali, vládního poslance Miroslava Žiaka polili vodou a udeřili do tváře tak, že mu spadl respirátor. Schůze byla vzápětí na půl hodiny přerušena.

Dohodu kritizoval také slovenský generální prokurátor Maroš Žilinka. „Smlouva mezi vládou Československé socialistické republiky a Svazem sovětských socialistických republiky o podmínkách dočasného pobytu sovětských vojsk na území Československa, která nabyla platnosti 18. října 1968, byla výhodnější než ta, která je nyní v parlamentě k odsouhlasení,“ uvedl Žilinka.

Poslanci neumožnili generálnímu prokurátorovi vystoupit v plénu, ale jeho stanovisko přečetl místopředseda parlamentu Juraj Blanár (opoziční strana Směr).

Protesty před parlamentem

Protesty se konají i před budovou slovenského parlamentu. Postupně je organizují LSNS, hnutí Republika a strana Směr-sociální demokracie. Podle jejího šéfa, expremiéra Roberta Fica, je jediným účelem dohody přiblížit americká vojska k ruské hranici. Předseda Směru řekl, že pokud by se jeho strana dostala do příští vlády, smlouvu zruší.

Prezidentka Čaputová podmínila ratifikaci obranné dohody s USA

Evropa

Těsné hlasování

Dohodu s USA, kterou podepsali zástupci slovenské vlády, bude schvalovat parlament a následně ji dostane k podpisu prezidentka Zuzana Čaputová. Celá opozice již avizovala, že bude hlasovat proti, a stejný postoj zaujalo také několik poslanců vládní strany Jsme rodina předsedy parlamentu Borise Kollára. Očekává se proto, že hlasování bude těsné.

Dohoda umožní americkým vojákům využívat infrastrukturu vojenských letišť Kuchyňa a Sliač, případně dalších dohodnutých zařízení a prostor. Bratislava by za to měla získat přes 100 milionů dolarů (2,1 miliardy korun) na jejich modernizaci. Smlouva by měla platit po dobu deseti let.

Slovenská vláda schválila dohodu o obranné spolupráci s USA

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám