Hlavní obsah

Slovenská vláda schválila dohodu o obranné spolupráci s USA

– Bratislava

Slovenský kabinet premiéra Eduarda Hegera (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) ve středu schválil dohodu o obranné spolupráci se Spojenými státy americkými. Opozice a generální prokuratura tvrdí, že smlouva ohrožuje suverenitu země.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok (za Svobodu a Solidaritu) řekl, že vláda schválila dohodu jednomyslně. Dohodu s USA musí ještě schválit slovenský parlament a následně ratifikovat prezidentka Zuzana Čaputová. Platit by měla deset let s roční výpovědní lhůtou.

Američané by na základě této dohody mohli využívat vojenská letiště Kuchyňa na západě Slovenska a Sliač ve střední části země. Bratislava by získala přes 100 milionů dolarů (2,4 miliardy korun) na modernizaci těchto letišť.

Ministr obrany Jaroslav Naď (OLaNO) tvrdí, že se jedná o standardní mezinárodní dohodu, která plně respektuje suverenitu Slovenska a že podobné smlouvy uzavřelo s USA také například Maďarsko a Polsko.

Předchozí slovenská premiéra Petra Pellegriniho uzavřela dohodu s USA o nákupu stíhaček F-16.

Slováci podepsali s Američany smlouvu o koupi stíhaček F-16

Evropa

Fico i prokuratura před smlouvou varují

Předseda opoziční strany Směr-sociální demokracie Robert Fico nyní tvrdí, že dohoda s USA je pro Slováky nevýhodná a je v rozporu se suverenitou země. Bývalý slovenský premiér upozornil, že dohoda by například umožnila americkým ozbrojeným silám bezplatně využívat zmíněná vojenská letiště, popřípadě také jiná vojenská zařízení a prostory.

„Tento návrh dohody je absolutně nevýhodný pro Slovenskou republiku. Navrhované znění je v každém jednotlivém článku v rozporu s pojímáním suverenity státu a budu žádat své kolegy z poslaneckého klubu, abychom takovýto typ dohody nepodpořili,“ řekl Fico.

Slovenská prokuratura i opozice kritizují vojenskou dohodu s Američany

Evropa

Fico tvrdí, že dohoda s USA bude mít přednost před slovenskými zákony a slovenské úřady budou mít omezené kontrolní a další pravomoci vůči americkým vojákům.

Proti dohodě s USA se postavila také slovenská generální prokuratura, podle které by mohla být výrazně ohrožena suverenita země. Dohoda je podle generální prokuratury nevyvážená ve prospěch USA.

Podle prokuratury by dohoda měla obsahovat ustanovení, že američtí vojáci nesmí na území Slovenska vstupovat s jadernými, chemickými či biologickými zbraněmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám