Hlavní obsah

Prezidentka Čaputová podmínila ratifikaci obranné dohody s USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová podpořila schválení obranné dohody mezi Slovenskem a Spojenými státy. Její ratifikaci však podmínila interpretační doložkou, která bude součástí plnomocenství, které udělí členovi vlády.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Článek

„Dohodu podporuji, protože si nemyslím, že jakýmkoli způsobem ohrožuje Slovenskou republiku, spíš naopak,“ uvedla prezidentka.

Hlava státu se ve věci neobrátí k ústavnímu soudu, protože se svými spolupracovníky nenašla žádný rozpor s ústavou Slovenské republiky.

„Dohodu považuji za standardní způsob, jak zlepšit obrannou spolupráci s partnery. Jsme členskou zemí Severoatlantické aliance a tato dohoda má přispět ke spolupráci,“ uvedla Čaputová.

Slovenská vláda schválila dohodu o obranné spolupráci s USA

Evropa

Hlava státu připomněla, že 23 z 29 členských státu NATO uzavřelo podobnou smlouvu s USA. „Všechny země na hranicích Aliance jsou touto smlouvou vázané, kromě Slovenské republiky,“ dodala prezidentka.

Obrannou dohodu s USA schválil minulý týden kabinet premiéra Eduarda Hegera (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO). Opozice a generální prokuratura však tvrdí, že smlouva ohrožuje suverenitu země.

Slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok (za Svobodu a Solidaritu) zdůraznil, že vláda schválila dohodu jednomyslně.

Dohodu s USA musí ještě schválit slovenský parlament a následně ratifikovat prezidentka. Platit by měla deset let s roční výpovědní lhůtou.

Američané by na základě této dohody mohli využívat vojenská letiště Kuchyňa na západě Slovenska a Sliač ve střední části země. Bratislava by získala přes 100 milionů dolarů (2,4 miliardy korun) na modernizaci těchto letišť.

Kritika Fica i prokuratury

Předchozí slovenská vláda vedená stranou Směr - sociální demokracie uzavřela dohodu s USA o nákupu stíhaček F-16.

Předseda nyní opoziční strany Robert Fico dnes tvrdí, že dohoda s USA je pro Slováky nevýhodná a je v rozporu se suverenitou země. „Tento návrh dohody je absolutně nevýhodný pro Slovenskou republiku,“ řekl Fico.

Slovenská prokuratura i opozice kritizují vojenskou dohodu s Američany

Evropa

Fico tvrdí, že dohoda s USA bude mít přednost před slovenskými zákony a slovenské úřady budou mít omezené kontrolní a další pravomoci vůči americkým vojákům.

Proti dohodě s USA se postavila také slovenská generální prokuratura, podle které by mohla být výrazně ohrožena suverenita země. Dohoda je podle generální prokuratury nevyvážená ve prospěch USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám