Hlavní obsah

Slovenskou dohodu s USA kritizuje opozice i e-shop s hračkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská opozice kritizuje obrannou dohodu se Spojenými státy, kterou v noci na pátek ve Washingtonu podepsali představitelé slovenské vlády. Smlouva podle nich přinese okleštění kompetencí slovenských státních orgánů, opozice také varuje před zavlečením Slovenska do případného rusko-ukrajinského konfliktu. Kritika smlouvy navíc přichází i z kuriózních stran, třeba od známého e-shopu s hračkami.

Foto: Ken Cedeno, ČTK/AP

Americký ministr zahraničí Antony Blinken a jeho slovenský protějšek Ivan Korčok si vyměňují podepsané smlouvy o obranné spolupráci.

Článek

Dohoda vzbudila na slovenské politické scéně velké vášně, opozice v čele s bývalou vládní stranou Směr tvrdí, že jde o údajné ohrožení suverenity Slovenska. Přitom právě Směr byl u moci, když se dohoda s USA začala připravovat a vláda pod vedením Směru rozhodla o nákupu amerických stíhaček F-16.

Má sem přijet tři tisíce po zuby ozbrojených amerických vojáků. Ať nikdo neříká, že není plánovaná akce, která má eskalovat napětí v souvislosti s konfliktem na rusko-ukrajinské hranici.
Robert Fico, šéf Směru

Obranná dohoda mimo jiné umožní Spojeným státům využívat vojenská letiště Kuchyňa a Sliač. Bratislava by také měla získat přes 100 milionů dolarů (2,1 miliardy korun) na jejich modernizaci. Smlouva by měla platit po dobu deseti let.

Cvičení Saber Strike

Šéf Směru, expremiér Robert Fico zorganizoval proti dohodě protest před bratislavským Prezidentským palácem a avizuje sběr podpisů za iniciování referenda k této otázce.

Slovensko a USA podepsaly dohodu o obranné spolupráci

Evropa

Opozici přihrává i fakt, že na Slovensku se v březnu uskuteční dlouhodobě plánované cvičení Saber Strike. Američtí vojáci se na Slovensko přesunou z Německa přes Českou republiku. „Má sem přijet tři tisíce po zuby ozbrojených amerických vojáků. Ať nikdo neříká, že není plánovaná akce, která má eskalovat napětí v souvislosti s konfliktem na rusko-ukrajinské hranici,“ nechal se slyšet Fico, který žádá odložení cvičení.

Kritika se na dohodu slovenské vlády snáší i z kuriózních míst. V pátek se na e-shopu známého slovenského hračkářství Dráčik (Dráček) objevilo oznámení, že Slováci chtějí mír pro všechny národy. „Chceme naše území bez cizích vojsk a základen,“ hlásá banner, který se na webu objevil právě v čase, kdy představitelé Slovenska a Spojených států podepsali obrannou dohodu mezi oběma zeměmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám