Hlavní obsah

Na Slovensko dorazili z Rakouska první azylanti

Právo, ČTK, ivi
Bratislava
Aktualizováno

Do uprchlického tábora ve slovenském městě Gabčíkovo dorazili ve čtvrtek první migranti. Jedná se o uprchlíky, kteří požádali o azyl v Rakousku a na Slovensku budou ubytovaní jen do doby, než úřady vyřídí jejich žádosti.

Foto: Ronald Zak, ČTK/AP

Slovensko přijme od Rakouska část žadatelů o azyl, aby ulevilo přeplněným azylovým zařízením v alpské republice.

Článek

Do Gabčíkova dorazilo 24 migrantů ze Sýrie. Novinářům prozradili, že jsou původem Kurdové a přivezli je z rakouského Salcburku.

Slovensko souhlasilo s dočasným umístěním 500 žadatelů o azyl, protože uprchlické tábory v Rakousku už nezvládají nápor běženců.

Ubytovaní budou v areálu Slovenské technické univerzity v Gabčíkovu, kde v minulosti země provozovala tábor pro uprchlíky například ze zemí bývalé Jugoslávie.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Část žadatelů o azyl zamíří z Rakouska do ubytovny Slovenské technické univerzity v Gabčíkovu.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Jídelna pro azylanty

Foto: Ivan Vilček, Právo

Pokoj pro azylanty

Migranti budou mít podle slovenského ministra vnitra Roberta Kaliňáka během pobytu na Slovensku stejné podmínky jako v Rakousku včetně kapesného či výuky němčiny. Z dřívějších informací vyplývá, že jejich pobyt na Slovensku má na starosti rakouská strana, Slovensko zajistí běžencům pouze nocleh a stravu.

„Před ukončením samotného azylového řízení se tito žadatelé o azyl vrátí zpět do Rakouska. V případě pochybností máme právo kteréhokoliv z těchto žadatelů o azyl vrátit zpět do Rakouska," řekl Kaliňák.

Obyvatelé Gabčíkova v srpnovém referendu umístění běženců odmítli. Referenda se zúčastnila polovina obyvatel města a 96,67 procenta se jich vyjádřilo proti jejich příjezdu. Slovenské úřady už dřív uvedly, že výsledky hlasování nejsou závazné.

Zadržení za nelegální přechod hranice

Slovenský premiér Robert Fico zároveň oznámil, že jeho země bude přísněji postupovat vůči migrantům, kteří hranice překročí nelegálně. Takové běžence zadrží a vrátí zpátky do Maďarska, nebo jiné země, odkud přišli.

Bratislava patří spolu s Českem a několika dalšími zeměmi k odpůrcům povinného přerozdělování běženců, jak to navrhuje předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Návrh na rozmístění 120 tisíc běženců podle kvót už ve čtvrtek odsouhlasili europoslanci. [celá zpráva]

Jednat by o něm ještě měli ministři vnitra členských zemí příští týden v úterý. Migrační krizi bude 23. září řešit také mimořádný summit EU. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám