Hlavní obsah

Krizi kolem uprchlíků bude řešit mimořádný summit EU

Předseda Evropské rady Donald Tusk vyslyšel žádosti mnohých šéfů vlád evropské osmadvacítky a oznámil, že na středu 23. září večer svolává mimořádný summit EU. Lídři osmadvacítky se mají zabývat uprchlickou krizí. Diskuse se bude točit také kolem uzavírání evropských hranic, vývoje v Maďarsku či změn německého postoje ke krizi.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Předseda Evropské rady Donald Tusk

Článek

Premiéři a prezidenti zemí EU se sejdou den poté, co ministři vnitra zemí Unie absolvují už druhé kolo zatím bezvýsledné debaty o návrhu Evropské komise na krizové přerozdělení 120 tisíc žadatelů o azyl.

Jejich poslední schůzka nedopadla dobře. Země visegrádské skupiny (V4), včetně České republiky, se ostře postavily proti plánu komise nejen na toto přerozdělení, ale také na vznik trvalého mechanismu, který by komisi umožňoval uprchlíky podle určitých kvót přerozdělovat v budoucnu automaticky.

Slovenský premiér Fico svolání summitu žádal s tím, že také na něm hodlá s kvótami vyslovit jasný nesouhlas. Německá kancléřka Merkelová dala ale najevo, že tato konkrétní otázka by měla být rozhodnuta na ministerské úrovni.

Pro Česko a další země V4 by přitom bylo výhodnější, kdyby věc řešil summit, kde mají členské země právo návrhy vetovat. V ministerských radách rozhoduje kvalifikovaná většina, kterou v této chvíli podle všeho zastánci kvót disponují.

Reklama

Výběr článků

Načítám