Hlavní obsah

Na Islandu vybuchla sopka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na jihozápadě Islandu na poloostrově Reykjanes v noci na úterý vybuchla sopka, která po týdnech zemětřesení v oblasti začala chrlit lávu a kouř do širokého okolí, čímž ohrožuje nedaleké rybářské město Grindavík. Informuje o tom agentura Reuters, podle které úřady z tohoto města v listopadu evakuovaly kolem čtyř tisíc obyvatel. Erupce se očekávala právě kvůli předcházejícím vlnám zemětřesení.

Živě: Výbuch sopky na IslanduVideo: Reuters

 
Článek

Záběry na sociálních sítích ukazují lávu stříkající vysoko do vzduchu a tekoucí po svazích sopky.

„Proud lávy má zřejmě objem sto kubických metrů za sekundu, možná více. Takže to bude bráno jako velká erupce, alespoň v této oblasti,“ řekl podle agentury The Associated Press (AP) šéf islandské civilní ochrany Vidir Reynisson.

Erupce sopky na IslanduVideo: Reuters

Podle Islandského meteorologického úřadu (IMO) měření ukazují, že se láva pohybuje směrem na jihozápad a erupce může pokračovat směrem do Grindavíku. Rozsah erupce a rychlost pohybu lávy podle meteorologů „mnohonásobně převyšují“ parametry jiných erupcí z poslední doby.

Erupce po sérii zemětřesení

Podle místních médií mělo k erupci dojít ve 22:17 místního času hned poté, co oblastí otřásla série zemětřesení, která započala okolo deváté večer. Nejde však o tradiční erupci jedné sopky, jak jsme tomu běžně zvyklí. Láva totiž tryská z mnoha míst přibližně čtyřkilometrové trhliny. Alarmující je, že nejjižnější bod této trhliny je jen asi čtyři kilometry severovýchodně od okraje rybářského městečka Grindavík.

Agentura Reuters uvedla, že výbuch sopky zpozdil řadu letů na letišti Keflavík, které se nachází zhruba 50 kilometrů od Reykjavíku. To ale prozatím zůstává otevřené. Právě toto letiště je však pro turisty vstupní branou do země, a tak hrozí, že se turisté nemusí dostat ze země, pokud se tok lávy změní.

V přímém ohrožení je však asi nejoblíbenější turistická atrakce Islandu, Modrá laguna. Tyto termální lázně se nachází od vulkanicky aktivní trhliny vzdušnou čarou zhruba jen dva kilometry na západ. Geotermální elektrárna Svartsengi, která je k Modré laguně přilehlá a vyrábí elektřinu pro ni i celou oblast, je pak ještě o něco blíže.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Modrá laguna je jednou z nejpopulárnějších atrakcí na Islandu.

Island je jedním z vulkanicky nejaktivnějších regionů na světě. Nachází se zde přibližně 30 aktivních vulkanických lokalit. Pikantní je, že místo výbuchu velmi přesně předpověděla profesorka z univerzity v Leedsu, odbornice přes vulkanické plyny a aerosoly Evgenia Ilyinskaya. Ta zhruba pět týdnů před erupcí na sociální síti X předpověděla velmi správně onu trhlinu, ze které nyní stříká láva. Sundhnúksgígar je podle vědkyně řada starověkých vulkanických kráterů.

V okolí sopky Fagradalsfjall na poloostrově Reykjanes, který leží jihozápadně od metropole Reykjavíku, byly od října registrovány desetitisíce otřesů. Výbuchy sopky byly zaznamenány v letech 2021, 2022 a letos v létě. Ve všech případech jim předcházely delší série zemětřesení. Pří žádné z těchto erupcí nebyly ohroženy obydlené oblasti.

Grindavík se propadá, peklo na Islandu otevírá chřtán

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám