Hlavní obsah

Soud: Kvůli porušení ochrany soukromí mohou zahájit řízení úřady všech zemí EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lucemburk

Úřady jakékoli země evropské sedmadvacítky mohou zahájit proti provozovatelům sociálních sítí řízení kvůli porušování pravidel ochrany soukromí, potvrdil v úterý Soudní dvůr Evropské unie. Rozhodnutí padlo ve sporu belgických úřadů a společnosti Facebook, která v Belgii rozporovala pravomocem tamního regulátora, píše agentura Reuters.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Za určitých podmínek může vnitrostátní dozorový úřad použít svou pravomoc upozornit na údajné porušení GDPR soud členského státu, i když není pro toto zpracování vedoucím úřadem,” uvedl soud.

Belgický úřad dohlížející na ochranu osobních údajů uživatelů internetu zažaloval v roce 2015 několik společností patřících Facebooku za to, že prostřednictvím souborů ukládaných do počítačů nepřiměřeně shromažďuje data o uživatelích. Facebook u soudu argumentoval tím, že podle unijního nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) k tomu má pravomoci pouze úřad země, v níž má mimoevropská firma své sídlo. Tou je v případě Facebooku Irsko.

Dozorčí úřady některých evropských zemí si podle Reuters dlouhodobě stěžovaly, že jejich irským protějškům trvá rozhodnutí ve sporech příliš dlouho. Podle Dublinu je naopak třeba v případě velkých technologických společností postupovat rozvážně a opatrně.

Facebook čelí vyšetřování EU a Británie. Kvůli zneužívání postavení na reklamním trhu

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám