Hlavní obsah

Moskva sáhne po konfrontaci s NATO, varují dánští zpravodajci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Dánsku, další členské zemi NATO, zazněl veřejně názor, že vojenská konfrontace s Ruskem Vladimira Putina (71) už nepatří do sféry hypotéz. Rusko podle dánských představitelů nepůjde do otevřené války s NATO, vojenské operace s cílem západní blok oslabit jsou ale pravděpodobné.

Foto: Profimedia.cz

Dánští vojáci hlídkují před Židovským institutem v Kodani

Článek

Švédsko a Norsko už v předchozích týdnech varovaly občany, aby se připravili na ozbrojený konflikt s Ruskem, a německý ministr obrany Boris Pistorius (63, SPD) hovoří o možné válce s východoevropskou mocností „za pět až osm let“.

K těmto upozorněním se přiřadilo Dánsko. Jeho vojenská zpravodajská služba FE předpokládá, že Rusko „velmi pravděpodobně“ použije vojenskou sílu, aby „vyzvalo státy NATO“. Ministr obrany Troels Lund Poulsen (47) to oznámil parlamentu v Kodani.

Rusko by mohlo vyvíjet nátlak na země Aliance například tím, že by pravidelně vysílalo letadla a válečné lodě k narušování státních hranic. Putin může dokonce rozmístit svou armádu podél hranic některé ze zemí NATO, píše FE.

Nátlak, ale ne válka

Jinými slovy, „vojenskými výzvami“, které bude Rusko vyvíjet vůči NATO, FE nemyslí otevřenou válku. „Vojenské operace pod prahem války jsou však možné,“ cituje z dokumentu německý list Bild.

Jsme vážně připraveni na obranu? Německý ministr obrany chce diskusi o povinné vojně

Evropa

Zpravodajská služba považuje přímou válku za „v současné době nepravděpodobnou“, což znamená, že Dánsku „v tuto chvíli“ nehrozí žádné akutní vojenské nebezpečí. Rusko se obává „použití svých vojenských silových prostředků k napadení zemí NATO kvůli článku 5 o spojenectví“, zdůrazňuje.

„Přesto je Rusko nebezpečné. Ochota Ruska riskovat vzrostla po vstupu Finska a Švédska do NATO,“ pokračují vojenští zpravodajci. Moskva chce navýšit početní stavy svých ozbrojených sil v oblasti Baltského moře a na severozápadě, i když to zatím není v krátkodobém horizontu možné.

„Pokusy o dobytí území jsou nepravděpodobné, ale mohlo by se jednat o operace, které paralyzují rozhodovací procesy NATO, ohrožují soudržnost a oslabují vůli Aliance,“ analyzuje Flemming Splidsboel, odborník na Rusko a vedoucí výzkumný pracovník pro vztahy s Ruskem v Dánském institutu pro mezinárodní studia.

Dánsko musí šlápnout do pedálů

Velitel dánské armády generál Flemming Lentfer (59) rovněž varuje, že Rusko je nyní silnější, než se očekávalo, a to navzdory dva roky trvající válce na Ukrajině. Putin podle něho svou zemi zcela převádí na válečnou ekonomiku a je s tím hodně daleko, země již překvapivě rychle buduje bojovou sílu a zásoby.

Lentferův závěr: Dánsko má jen několik let na to, aby uvedlo své ozbrojené síly na úroveň, kterou si žádají výzvy doby.

Pusťte hned Švédsko do NATO. Maďarsko začíná Američanům lézt na nervy

Evropa

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám