Hlavní obsah

Rusko může napadnout NATO, připouští Němci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo podle ministra obrany Borise Pistoriuse připouští, že by Rusko mohlo za pět až osm let zaútočit na některou ze zemí Severoatlantické aliance (NATO). Pistorius to řekl v rozhovoru pro berlínský deník Tagesspiegel.

Foto: Profimedia.cz

Německý ministr obrany Boris Pistorius

Článek

„Můžeme to vidět na útoku Ruska na Ukrajinu. Výhrůžky z Kremlu slyšíme téměř každý den, naposledy opět proti našim přátelům z Pobaltí. Musíme tedy počítat s tím, že Vladimir Putin může jednoho dne zaútočit i na některou ze zemí NATO,“ uvedl v rozhovoru německý ministr obrany.

„Naši odborníci odhadují dobu pěti až osmi let, kdy by (útok na zemi NATO) byl možný,“ prohlásil dále Pistorius a dodal, že si v tuto chvíli nemyslí, že by ruský útok byl bezprostředně pravděpodobný. Vyloučit ho ale podle svých slov nemůže.

S raketami Taurus neřekl čistou pravdu

Redaktor německého listu se Pistoriuse zeptal i na důvod, proč Německo na Ukrajinu nedodává střely Taurus, které dokáží efektivně udeřit i na vzdálenost 500 kilometrů.

„Tato válka určí osud světa.“ NATO ohlásilo největší manévry od konce studené války

Evropa

„(Dodávky) střel Taurus pro nás zatím nepřicházely v úvahu. Mimochodem, žádný jiný partner nic srovnatelného nedodává,“ sdělil nepravdivě Pistorius.

Velká Británie a Francie na Ukrajinu dodávají střely SCALP, též známé jako Storm Shadow, které jsou schopné zasáhnout ruské pozice daleko za frontovou linií.

Klasické scalpy dokáží udeřit stejně jako taurusy až do vzdálenosti 500 kilometrů, vývozní, které Kyjev dostává, jsou ale omezené zhruba na 230 kilometrů.

Ukrajina je již několikrát použila k úderům na cíle na Rusy dočasně okupovaném ukrajinském území, kde zasáhla mimo jiné ruské sklady paliva a munice, ruské továrny nebo i ruskou válečnou loď, připomíná server Business Insider.

Anketa

Měl by podle vás Západ dělat víc pro to, aby pomohl Ukrajině zvítězit nad Ruskem?
Ano
77,1 %
Ne
22,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22475 čtenářů.

Ještě loni ale údajně Pistorius o dodávkách taurusů velmi vážně přemýšlel.

Deník Der Spiegel přišel s informací, že měl požádat výrobce těchto raket, aby do těchto střel s plochou dráhou letu integroval odpovídající omezení, které by Ukrajině znemožnilo útočit na cíle na ruském území.

Kyjev o rakety Taurus usiluje už dlouhou dobu. Německý kancléř Olaf Scholz se ale podle informací deníku Bild obává, že by je Ukrajina mohla použít na ostřelování Krymského poloostrova, který podle mezinárodního práva Ukrajině patří, ale je v současnosti zabrán Ruskem.

Tuto obavu měl Scholz vyslovit i na setkáních se západními spojenci, kteří se Německo snažili přesvědčit, aby taurusy dodalo.

Doletí až do Moskvy. V Německu sílí tlak na Scholze, aby dal Ukrajině střely Taurus

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám