Hlavní obsah

Jsme vážně připraveni na obranu? Německý ministr obrany chce diskusi o povinné vojně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo se musí nachystat, aby mohlo čelit hrozbám ze strany Ruska a dalších aktérů, upozornil spolkový ministr obrany Boris Pistorius. Vyzval také k diskusi o znovuzavedení povinné vojny.

Foto: Milan Malíček, novinky.cz

Německý ministr obrany Boris Pistorius

Článek

„Jsme vážně připraveni bránit tuto zemi v případě nouze? A kdo je to ,my‘? Tuto debatu je třeba vést,“ řekl Pistorius podle listu The Telegraph vojákům stážistům na vojenské akademii v Hamburku.

Pistorius varoval, že mír v Evropě „už není nezvratnou jistotou“, a dodal, že role bundeswehru se změnila v souvislosti s novými bezpečnostními výzvami, kterým čelí Německo a jeho další spojenci v NATO.

„Německo je silnějším a aktivnějším hráčem v bezpečnostní politice, a to i vojensky,“ hodnotil na závěr.

Řehka: Musíme se připravovat na válku

Domácí

Náborová kampaň

Poznámky Pistoriuse korespondují se slovy jiných evropských představitelů a činitelů NATO o nutnosti připravit se na válku. Přišly krátce poté, co jeho ministerstvo minulý týden oznámilo plány umožnit cizincům vstup do německé armády.

Od ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 bundeswehr zintenzivnil náborové úsilí, aby splnil nový cíl získat 20 tisíc dalších vojáků. Spustil náborovou kampaň zaměřenou na generaci lidí narozených od poloviny 90. let. Nabízel jim mimo jiné flexibilní pracovní dobu „šitou na míru“.

Dva ze tří Němců chtějí za kancléře radši ministra obrany Pistoriuse

Evropa

Pistorius, jehož popularita v posledních měsících prudce vzrostla na pozadí poklesu podpory krizemi zmítaného kancléře Olafa Scholze, připustil, že mnoho Němců s poválečnou tradicí pacifismu „nemá rádo takové rozhovory a myšlenky“.

„Pouze budeme-li ochotni tyto diskuse vést a nastavit potřebný kurz, staneme se jako společnost odolnějšími a schopnějšími se bránit,“ upozornil.

Vyzval rovněž k veřejné diskusi o znovuzavedení povinné vojenské služby, kterou Spolková republika zrušila v roce 2011. Připustil ale, že jakýkoli krok v tomto směru by potřeboval podporu většiny voličů.

„Moje ministerstvo zkoumá, které modely, jež se osvědčily v jiných zemích, jsou relevantní i pro nás v Německu a mohly by být vhodné s úpravami nebo bez nich,“ doplnil.

Kancléři vyrostl konkurent

V posledních týdnech se objevily spekulace, že by Olaf Scholz mohl být sesazen svou vlastní středolevicovou sociální demokracií (SPD) a nahrazen právě Pistoriem. Kancléř se v průzkumech popularity nadále propadá - kabinet sužují protesty zemědělců, rozpočtová krize i neuspokojivé hospodářské výsledky.

Scholzova křehká koalice zůstává také hluboce rozdělena v otázkách bezpečnosti, kancléř kupříkladu váhá s vysláním řízených střel Taurus na Ukrajinu kvůli obavám, že by to mohlo vyvolat mezinárodní eskalaci konfliktu.

„Boris Pistorius chápe národní zájmy Německa a odpovědnost Berlína vůči jeho spojencům,“ hodnotí Benjamin Tallis, vedoucí výzkumný pracovník Německé rady pro zahraniční vztahy.

„Ukázal, po jakém druhu vedení Němci volají – omezuje ho však fakt, že musí loajálně pracovat pod Olafem Scholzem, který si udržuje přísnou kontrolu,“ dodal Tallis.

Na Krym neustále proudí ruská technika i vojáci. Svědčí to o výrazných ztrátách na frontě

Válka na Ukrajině

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám