Hlavní obsah

Polský prezident jmenoval novou vládu z PiS, šanci na důvěru nemá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Polský prezident Andrzej Duda jmenoval v pondělí odpoledne dosavadního předsedu vlády Mateusze Morawieckého novým premiérem – a tím i novou vládu složenou z členů dosud vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS). Kabinet nemá na základě povolební matematiky šanci získat v parlamentu většinovou podporu. Opozice tak mluví o „čtrnáctidenní vládě“ a zbytečné ztrátě času.

Foto: Miguel Angelo Pereira, ČTK/AP

Polský prezident Duda (na snímku) činí podle opozice jmenováním Morawieckého premiérem zbytečný krok

Článek

Nový kabinet má být složen vesměs z dosud níže postavených politiků PiS a z nižších vládních úředníků. „Prezident Duda dobře ví, že tato vláda nebude mít šanci na většinovou podporu v Sejmu. Jmenováním pouze o dalších několik týdnů prodlouží převzetí moci těmi, kteří ve volbách v Polsku ve skutečnosti zvítězili,“ uvedl list Polityka.

PiS vedená Jaroslawem Kaczyńským sice po osmi letech vlády v polovině října získala ve volbách největší podporu, ovšem ve 460členném Sejmu disponuje pouze 191 mandáty – do nadpoloviční většiny má tedy daleko. Oproti tomu opoziční uskupení Občanská koalice, Třetí cesta a Nová levice nyní mají v dolní komoře polského parlamentu 248 poslanců a již se dohodly na spolupráci při vytvoření nové vládní koalice.

Tusk není mým kandidátem na premiéra, vzkázal Polákům prezident Duda

Evropa

Prezident Duda, který má dlouhodobě blízko k PiS a byl více než 10 let jejím členem, přesto při jmenování vlády upřednostnil svoji „mateřskou“ stranu a dosavadního premiéra Morawieckého.

Holownia: PiS stále nechce uvěřit, že volby prohrálo

„Mateusz Morawiecki tak trochu připomíná proslulého japonského vojína, který ještě třicet let po skončení 2. světové války nevěřil, že jeho vlast byla poražená,“ připomenul týdeník Polityka. Rozdíl je ovšem v tom, že onen Japonec se ukrýval v džungli, zatímco Morawiecki sedí v centru Varšavy a stále bezúspěšně vyzývá jiné strany ke koaliční spolupráci s PiS.

„Zdá se mi že PiS stále nevěří, že volby prohrálo, a proto se stále pokouší zformovat novou vládu,“ uvedl pro server wp.pl novy maršálek Sejmu a lídr Třetí cesty Szymon Holownia.

Kabinet na dva týdny

Z předešlé vlády zůstala v nynějším kabinetu jen tři jména. Kromě premiéra i ministr obrany Mariusz Blaszczak, který zůstal na svém resortu. Marlena Malagová byla v předchozí vládě ministryní práce a rodiny a nyní bude ministryní rozvoje a technologií. Resort zahraničí povede Szymon Szynkowski, který byl dosud ministrem pro EU. Spravedlnost povede Marcin Warchol a vnitro Pawel Szafenaker. Z 18 členů vlády je 10 žen. Komentátoři na tento fakt poukazují s tím, že ženy jsou ve vládě, jíž se předpovídá krátké trvání. Stejně tak je to prý důvod, proč byli do kabinetu vybráni méně významní členové PiS. Ti významní si podle komentátorů nechtěli účastí v tomto kabinetu „kazit pověst.“

Sejm bude o důvěře vládě hlasovat do 14 dní; pokud vláda důvěru nezíská, což je téměř jisté, bude nového premiéra vybírat Sejm.

PiS nemá většinu v Sejmu, ale moci se drží zuby nehty

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám