Hlavní obsah

Morawiecki předstírá, že skládá novou polskou vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přinejmenším divné časy zavládly v Polsku po říjnových parlamentních volbách. Přestože osm let vládnoucí národně konzervativní Pravo a spravedlnost (PiS) ztratilo nyní v Sejmu (parlamentu) většinu, jeho místopředseda a pověřený premiér Mateusz Morawiecki předstírá, že za účasti opozice skládá „novou nadstranickou vládu rovnováhy“. Ta podle něj má prý šanci, čemuž však podle serveru onet.pl nevěří ani mnozí jeho straničtí kolegové, kteří nemají sebemenší zájem do takového kabinetu vstoupit.

Foto: Pool, Reuters

Polský premiér Mateusz Morawiecki

Článek

„Pro strany Polsko 2050, Polská lidová strana (PSL), Konfederace a Nová levice, které se dostaly do Sejmu na další čtyři roky, máme nabídku společně realizovat jejich požadavky,“ prohlásil podle serveru Onet.pl. Morawiecki. Žádná z opozičních stran však jeho pozvání k jednání nepřijala.

„Škoda že tato nabídka nepřišla před osmi lety, ale teprve teď, když PiS ztrácí moc,“ uvádí se ve stanovisku agrární PSL. „Morawiecki by měl okamžitě odejít a nezdržovat. To je to nejlepší, co by mohl udělat. Nevěříme mu,“ reagoval na jeho slova lídr Nové levice Wlodzimierz Czarasty.

Foto: Profimedia.cz

Lídr polské opozice expremiér Donald Tusk

„Morawieckeho návrh se hodí spíše na 1. duben než na závěr listopadu,“ reagoval na jeho návrh Michal Koboski, místopředseda strany Polsko 2050.

Tusk odsunut na druhu kolej

Připomeňme, že začátkem listopadu prezident Andrzej Duda pověřil složením nové vlády tehdejšího premiéra M. Morawieckého, jehož PiS ani zdaleka nezískalo v Sejmu většinu mandátů. Tu získala opozice neboli Občanská koalice, Třetí cesta a Nová levice, ale Duda jejího společného kandidáta na premiéra Donalda Tuska, považovaného za hlavního protivníka PiS, bez mrknutí oka odsunul na druhu kolej.

PiS nemá většinu v Sejmu, ale moci se drží zuby nehty

Evropa

Stalo se tak navzdory tomu, že PiS získalo v 460členném Sejmu 191 a koalice opozičních stran 248 mandátů. Morawiecki svému bývalému stranickému kolegovi prezidentu Dudovi tvrdil, že má pro svou příští vládu v dolní komoře podporu nadpoloviční většiny, čili více než 231 hlasů.

To, že je všechno jinak, se ukázalo zakrátko, když PiS prohrálo se spojenými opozičními stranami všechna dosavadní hlasování a evidentně tomu nebude jinak ani 11. prosince, kdy se má v dolní komoře parlamentu hlasovat o důvěře jeho vládě.

Tusk není mým kandidátem na premiéra, vzkázal Polákům prezident Duda

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám